View Single Post
Eski 09-10-2012, 00:30   #9
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Siz bir firma ile görüştünüz ve elinizde kurulum projeniz hazır olarak algıladım ben.

ozon jeneratörü ve blowerların, pulvarizatörün, soğuk hava deposunun ve diğer makinaların elektrik sarfiyatları, personel yemek ve ulaşım giderleri, bitki koruma ürünleri (fungusitler, insektisitlet, dezenfektanlar) Bunlar konusunda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama bence olmazsa olmazlar. Misal yıllık 10.000 TL bitki koruma ürünü kullanırsınız diye düşünüyorum. Ayrıca tüm serayı bir seferde ilaçlayamazsınız çünkü satışa gelmiş mallar var. Dolayısı ile o hafta satışa gelecek 15 dönümü saymazsak, düzenli olarak ilaçlamanız gereken 5 dönüm bitkiniz olacak. bunun planlamasını çok iyi yapmalısınız. Yoksa ürününüz pestisit testinden geçemez ve sertifikanızı alamazsınız. Markete vaad etmiş olduğunuz ürünü veremezsiniz ve yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalırsınız.

personel gideri olarak 10 vasıfsız işçi ve bir mühendise 150 lira yazmışsınız. sanıyorum mühendise 2.500 lira civarında maaş düşünüyorsunuz. Hydroponic konusunda tecrübeli hiç bir mühendis o rakkama gelmez. Gelende işi öğrenene kadar sizi batırır. Bunlar gün içinde düşündüğüm ama koşuşturmaca içinde unutup şimdi aklıma gelince yazdığım şeyler. Biraz dağınık oluyor anlatmak istediklerim, artık kusuruma bakmayın.

Hitech sera kuran tanımıyorum. Yok değil, var fakat ben hiç çalışmadım. Hydroponic sistem kurulumunda ise yerli firma hiç duymadım. Malzeme temini büyük sıkıntı. Ne NFT kanalları ne de hazır strafor plakalar bulmak mümkün değil. Yerine kullandığımız malzemelerde ise en büyük sorun UV dayanımı. Bazı yerli üretici firmalarla NFT kanalları için görüşmelerimiz sürüyor ama çok bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Elimizde matkap, pimaş delmeye devam edeceğiz gibi duruyor.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön