View Single Post
Eski 08-10-2012, 01:17   #5
kozel
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sayın Todor,
Yazınız çok güzel olmuş açıkçası, okurken resmen mutlu oldum Yazıyı yazmamdaki ana amaç tabi ki eksiklerimi görmekti. Buna yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

Öncelikle şaşırtma tabirini çok yerde okumuş ve anladığımı düşünüyor olsam da net olarak bilmiyorum. Açıklarsanız sevinirim çünkü ben fideleri oasis küplerden çıkarmayı düşünmüyorum eğer demek istediğiniz oysa. Straforları delmek için basit çaplı bir makina yapmayı düşünmüştüm. ( makina mühendisiyim.) Sonra bu deliklere plastik bir sepetle oasis küpleri oturtmak niyetindeyim. Sera naylonları 5 yılda bir değişecekse acaba cam sera yapmak maliyet açısından daha verimli olur mu sizce? Cam seralarda ısıtma maliyeti yükselecek olduğundan hangi seçeneğin daha maliyetli olduğunu bilemedim. Siz ne dersiniz?

Lollo rossoları köklü satmayı düşünüyorum çünkü İstanbul'daki metrolarda bu şekilde gayet güzel satıyorlar. Ayrıca bu işe merak sardıktan sonra ölçmüştüm. Son aldığım lollo rosso köklerini ve toprağını ayırınca 85 gram kalmıştı Adamlar bunu 1.5 tl ye satıyordu ve rafta kaldığına şahit olmuyorum. Açıkçası 85 gram lollo rosso ya 1.5 tl verdiğimi öğrenmek canımı sıktı :/

Tohum konusundaki katkılarınız bence çok önemli. Her ne kadar oraya o siteyi yazmış ve tohumlarının kaliteli olduğunu bir çok forumdan onaylamış olsam da, tohumun uniform olması çok önemli tabi ki. Bu konuda şöyle bir şey sorucam. Tek seferde 1 milyon tohumluk bir alış yapmak fiyatları ne kadar etkiler. Ayrıca kilo işi alınan tohumun çimlenme sorunu olmadığını görürsem( % 90 çimlenme gibi ) sizce %10 luk farklı çeşit problem yaratır mı? Bir de hibrit olmayan tohumun hastalık problemi daha çok olur sanırım. Her ne kadar "sıcaklık 16-24 arasında kalıp su sıcaklığını 18-20 aralığında tutarsak hastalık olma ihtimali çok düşük" şeklinde makaleler okumuş olsam da işin içinde olan sizin gibi tecrübeli birinden bunun doğruluğunu onaylamak istiyorum.

Marketlerin tek isteyeceği sertifika olur umarım Marketler üreticiye kök söktürüyormuş diye okudum genelde. Bu konuda bir tecrübeniz var mı acaba? Bu sertifikaları araştırdım daha önce. Talep edilen ücretler sadece eksperin seranıza geliş dönüş masrafları gibi ufak şeyler yanılmıyorsam.

Plastik sepet masrafını hesaplamamış olduğumu yazınızdan sonra farkettim. sepet başına 2.5 kuruş diyecek olsam 150 bin tl gibi bir masraf çıkar ama acaba mu maliyet ne kadar doğru olur?

Yazınızı okuyup eksiklerimi farkettikçe fikirler üretiyorum bir yandan İşçiler marulları sağlam plastikten büyük kasalara dolduracaklar ve doldurdukça üstüste koyacaklar. Kasalar büyük olacağından bir kasa yaklaşık 18 tane alacak. Üst üste 8 kat konacak olsa, Forklift tek seferde 144 adet almış olur. Yani 115 kez taşıma yapacak. Her birini 4 dakikada koyacak olsa 7.5 saat yapar. Yanlış hesaplamadıysam tek kamyon 144 adet kasayı rahatlıkla alır. Bu da demektir ki bir tanede forklift operatörü işe alacağız
Bu noktada aklıma takıldı. Yükleme ve boşaltılması demişsiniz. Ben yükleyip mesela metro marketlerine yolladığımda, onların boşaltması gerekmez mi?

5000 tohum 300 tl ise 6 milyon tohum 360.000 tl yapar. Forklift operatörünün yıllık maliyeti 15000 tl olursa ve sepetler içinde 150.000 tl lik kabullenmemiz doğru ise 525.000 tl lik bir yıllık maliyet artışımız olur. Bu da yıllık maliyeti 1.85 milyon tl civarına taşır. Fakat hala strafor maliyetini hesaplamadım çünkü fiyatlarını bilmiyorum Bir de ısıtma giderlerini hesapladım ama soğutma giderlerini henüz hesaplamadım. Yakın zamanda bunları da hesaplayıp konu başlığı altında fizibilitemi güncelleyeceğim. Kuşkusuz başka eksiklerim de var. Bu başlığın, sizlerden gelmiş olan ve gelecek katkılarla bu işe başlamak isteyenlerin hem nelerle karşılaşabileceğini hem de neyin ne kadarlık bir maliyet getireceğini gösteren bir kaynak olması niyetindeyim. Katkıda bulunabilecek herkesin fikirlerini yazması çok önemli bu anlamda. Katkılarınız için tekrar teşekkür ederim.

kozel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön