View Single Post
Eski 08-10-2012, 00:24   #3
kozel
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sayın akinselçuk,

bir çok makale okuyup ana fikirleri birleştirerek yazmıştım o yüzden net olarak bir makale gösteremeyeceğim. Fakat domatesin gelişmeyle değil olgunlaşmayla tepki vermesi üstüneydi zaten yazdığım. Yani domatesin daha çabuk kızarması gibi bir şey. Domatesle ilgili ana makale şu sanırım :
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...AdNBD1gOjvo-Ew
Bu da lollo rossa ile ilgili ana makalem :
ScienceDirect.com - Environmental and Experimental Botany - UV irradiance as a major influence on growth, development and secondary products of commercial importance in Lollo Rosso lettuce ?Revolution? grown under polyethylene films
Bu arada spektrum sırası olarak uva uvb ve uvc imiş. Yani uvb geçirmeyen bir şey zaten uva geçiremezmiş. Dolayısıyla bu bilgi ışığında yaptığım çıkarım " Yani domates yetiştiriyorsak uva korumalı cam seralar polietilen seralardan daha iyi performans verir gibi duruyor." yanlış oluyor. Makaleler ingilizce olduğundan okuyamayacak arkadaşlar için şöyle toparlayayım. Uv ışınları bitkilerin hoşlanmadığı bir şey. Savunma mekanizması olarak aktioksidanlar geliştirip kendi yüzeylerini kaplıyorlar. Böylece gelişimleri yavaşlasa da besin değerleri artıyor. Lollo rosso gibi örneklerde renk değişimini bu antioksidanlar sağladığından uv ışınları ticari değerlerini de arttırmış oluyor yetiştirilen sebzelerin.
Ayrıca normal camın uv geçirmesi ile ilgili çok ilginç durumlar var Türkçe vikipedi de camın uv geçirmediği yazılı. İngilizce vikipedi de ise uva geçirdiği ama uvb nin önemli bir kısmını engellediği yazılı. "Ordinary glass is partially transparent to UVA but is opaque to shorter wavelengths, whereas silica or quartz glass, depending on quality, can be transparent even to vacuum UV wavelengths. Ordinary window glass passes about 90% of the light above 350 nm, but blocks over 90% of the light below 300 nm" Uvb 290-320 nm arası oluyor bu arada. Vikipedi akademik bir kaynak sayılmaz tabi Vakit bulduğumda bu konuya tekrar bakıcam o yüzden.
İlgilendiğiniz ve konuya tekrar bakıp yanlış olduğum noktaları görmemi sağladığınız için ayrıca teşekkür ederim.

kozel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön