View Single Post
Eski 07-10-2012, 08:32   #3
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Bitkiyi oasiste çimlendirdikten sonra şaşırtmak için sanırım strafor düşünüyorsunuz.
Eğer strafor düşünüyorsanız, bu straforları hazır delinmiş mi alacaksınız? Böyle delikli bulmak biraz zor. Ben kendim delmiştim. Epey bir işçilik tuttuğunu söyleyebilirim.

Ayrıca straforlarında ömrü sonsuz değil. Benim straforlarım 3 senedir kullanımdalar ve bir çok sorun oluşmaya başladı. 4 veya 5 sene içinde tüm straforları yenilemeniz gerekebilir. Bu yenileme ise yıllık hesaplandığında yekünlü bir gider oluşturur. Keza 5 yılda bir sera naylonun yenilenmesi için gerekli malzeme ve işçilikte hesap edilmeli. (Bursa veya Balıkesir dediğiniz için 5 yıl diyorum. )

Lollo rosso için dönüme 300.000 adet normal bir rakkam. Fakat yeşil kıvırcık veya göbek yapacağım derseniz bu yarıya düşer. Çünkü lollo rosso 300-350 gr iken hasat edilirken diğerleri 800-1000 gr arası hasada geliyor.

Pazar konusunda ise sadece şunu söyleyebilirim, köklü satarsanız bu bir dezavantaj. İnsanlar bildiklikleri ürünleri alıştıkları şekilde istiyorlar. Değişik sunumlara şüpheyle yaklaşıp, almaktan kaçınıyorlar. Köksüz hydroponic yeşilliklerin raf ömrü ise daha kısa. Bu yüzden hasaddan sonra stoklamak için soğuk hava deposu ve frigolu kamyon almak gerekiyor.

Marul tohumu çimlenme özelliğini çok çabuk kaybeder. Tohum ikinci yılda ancak %50 çimlenme gösterir. Ayrıca hibrit olmayan tohumlardan çıkan bitkiler açılım gösteriyor, ki bu da %10 civarında kıvırcık, palamut ve lollo bianconuz olacak demek. Ucuz tohumdan kaçınmanızı çok ama çok şiddetle öneririm. Ben 5000 lollo rossoyu 300 TL'ye alıyorum. %99 çimlenme gösterir ve her biri aynı gün şaşırtmaya, hasada gelir, ayrıca uniformdur. Ucuz tohumlarda çimlenme süresi ve oranı değişir, şaşırtmaya gelme değişir, uniform olmaz. Ben tohumu kiloyla değil, taneyle almanızı öneririm.

Marketler sizden ürün almak için, ürünüzün sertifikalı olmasını isteyecek. Bu sertifikanında yıllık bir bedeli var. Onu da araştırmanız ve işletme giderlerinize eklemeniz gerekiyor.

Karton kutu veya plastik sepet için ne hesapladınız göremedim.

Günlük 15.000 marul keseceksiniz. Yaklaşık 5-6 ton mal veya 1500-2000 kutu eder. Bunun için nasıl bir nakliye sistemi kuracaksınız? Tek kamyon mu düşünüyorsunuz? Yüklemesi ve boşaltması nası olacak?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön