View Single Post
Eski 04-10-2012, 17:11   #327
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Sayın mmanager, ben yapay ışıklandırmayı mecbur kalmasam kullanmazdım şahsen. Burada güneşi çok az görüyoruz. Hava kapalı ve yağmurlu genelde. Bu nedenle yapay ışıklandırmayı günde 12 saat kullanıyorum. Ama sizin bulunduğunuz ortamda gerek yok bence. Zaten yeterli aydınlık ve sıcaklık mevcut.

Toprağın sterilizasyonu konusunda ben de çok fazla teknik okudum, duydum. Hatta fırınladım da toprağı ama inanın ne kadar teknik ve titiz yaklaşırsanız o kadar sonuç olumsuz oluyor. Toprağı steril edip de ektiğim tohumlardan bir tanesi bile çimlenmedi. Toprak yüzeyinde küflenme ve pamuksu yapı gibi nemin sebep olduğu problemleri zaten yaşıyoruz ama çok da titizlenmemek gerek diye düşünüyorum artık.

İllaki steril olsun isterseniz fırını ısıtıp kapatın bir tepsiye yaydığınız toprağı fırında tutun. Çıkardıktan sonra havalandırarak soğutup kullanın. Bunun dezavantajı ise zararlılar ölüyor ama yanısıra topraktaki mineraller ve bitkinin ihtiyacını karşılayan maddeler de ölüyor. Bir başka iyi yanı ise eğer unlu bit gibi ya da kök biti gibi zararlıların bulunduğu toprağı tekrar kullanmak isterseniz fırınlamak çok işe yarıyor ama vitamin takviyesi şart oluyor.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön