View Single Post
Eski 08-05-2007, 20:42   #27
Billur Korkmaz
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Metin Y. Mesajı Göster
ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.
Ankaralı bir arkadaşım var, ille de bana madımak bul madem ki herhafta sonu köyleri geziyorsun dedi de, ben de google da aradım şeklini şemalini buldum ama maalesef Trakya Bölgesi köylerinde henüz rastlamadım.. Acaba rastladım da tanıyamadım mı ki? Keza, geçtiğimiz hafta kazayağı diye bir kucak dolusu ot topladım ama komşum bu otların Baldıranotu olup zehirli olduğunu söyledi. Ya komşuma sormadan pişirip yeseydim halim nice olurdu..

Doğadaki yenen bitkilerin fotolarını deryaözen arkadaşımız sağolsun burada tanıtıyor bize.. Madımak bitkisinin de yakın çekimi olursa sizden bekleriz Sn. Metin Bey..

Saygılar..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön