View Single Post
Eski 03-10-2012, 15:23   #1
yesill
Ağaç Dostu
 
yesill's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Smile Söğüt yetiştirme (Ters Söğüt)

Merhaba arkadaşlar;
Herkesçe malumdur Söğüt ağacı görsellik olarak çok tercih edilen bir ağaç türüdür.İnsanı rahatlatan bir görünüsü var.En azından kendi adıma böyle olduğunu düşünüyorum.Genellikle çeşme,pınar başlarında, dere kenarlarında olan ağaç tahmin edileceği üzere su sevdalısı bir ağaç.Ama nadirende olsa gördüğüm kadarı ile sulak olmayan yerlerde de oldukça büyük bir halde yetişiyor.Kök yapısı hakkında bir bilgim yok tabiiki.Sanırım yeraltı sularından besleniyor.Benimkisi bir tahmin bilgi değil onu söyleyeyim peşinen. Konunun özüne gelecek olursak eğer;

Köydeki evimin bahçesine söğüt ağacı dikmek istiyorum.Daha önce tarlada kendi kendine büyüyen ve oldukça arsız olan söğütün dibinden bir kaç kez fidan söküp evimin bahçesine özenle dikmiş olmama karşın hepsi kuruyup gittiler.

Bahçenin uygun olmadığını düşünerek annemle ortak hayalimiz olan söğüt ağacı gölgesindeki dinlenme umutlarımızdan vazgeçtik.Geçenlerde ilginç bir olay görüp oldukça şaşırdım. Tarlamda lüzumundan fazla büyüyen,yol kenarında olup hem araç görüşünü engelleyen hemde alçak dalları sebebi ile yüksek araçlara sıkıntı olan söğüt ağacını kesip evin bahçesine kısa kütükler halinde gelişi güzel koymuştum.İnce dallarını da annem yeni diktiği dut fidanlarına dayanak olarak yanlarına çakıp fidanları onlara bağlamış.

Kış öncesinde kesip koyduğumuz söğüt kütükleri yanlarından sürgün vermiş.Fidanlara dayanak olarak toprağa çakılmış olan söğüt çalları filiz sürgünleri vermiş bildiğin fidan olma yolundalar.Önce kışın su yürüdüğü için yeşillendi zannettik ama onca sıcak yaza rağmen baya baya boylanmışlar kuruma yok.Hatta dut fidanları kurumuş söğütler yeşillenmiş.Bu kadar kolay köklenen bir bitkiyse eğer fidanını diktik kaç defa hemde mevsiminde neden olmadı?Bizimle dalga mı geçiyor acaba?

Şimdi dikim olayından vazgeçtim.Köydeki evin bahçesine ve oturduğum evin bahçesine söğüt dalları kesip kazık gibi çakıcam. Ters söğüt ağaçları görmüştüm çok hoşuma da gitti.Acaba bu dalları ters soksam toprağa ters söğüt ağacım olur mu? Ters dikimle olduğunu duymuştum da.Arkadaşlar kusura bakmayın konu hakkında biraz cahilim.Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

yesill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön