View Single Post
Eski 08-05-2007, 14:38   #26
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Badıma [Madımak] Bükmesi

ÇANKIRI'nın Çerkeş İlçesinde Mayıs- Haziran aylarının en gözde yiyeceklerinden birisi olan Badıma Bükmesi, "Madımak" diye bilinen bitkiden yapılır. Çerkeşliler Madımak yerine Badıma kelimesini kullanırlar. Badıma ayıklanır ve yıkanır. Daha sonra kıyılarak inceltilir. Yeşil soğan ve terayağ ile kavrulur, içine kıyılmış badımak arıştırılarak, kavrulur. İçine süt karıştırılarak iyice pişirilir. Piştikten sonra 3-4 yumurta kırılır. Tuz, karabiber katılarak malzeme hazırlanır. Başka bir yerde su, un ve maya'dan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yapılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parça oklava ile gözleme büyüklüğünde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına önceden hazırlanmış badıma koyulur. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Saç veya teflon tavada pişirilir. Üzerine terayağı sürülerek afiyetle yenilir.

Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön