View Single Post
Eski 01-10-2012, 16:23   #1
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bonsai Saksınızı Kendiniz Yapın

Aşağıda vermiş olduğum makale ve içeriğindeki resimlerin telif hakkı http://www.bonsai4me.com - Harry Harrington'a ait olup, kendisinin izniyle alıntılamış ve sizler için çevirmiş bulunmaktayım.
(Makalenin orijinal yazarı: Luka Musich - Hırvatistan)

(Makalelerin içinden, hepimiz için güncel ve önemli bir sorun olan saksı konusuna bir nezbe ve bir seviyeye kadar çözüm getirebilmek amacıyla bu makaleyi seçtim öncelikle. Umarım herkese faydalı olur)

Bonsai için 'Kağıttan' Eğitim Saksıları

Bu makale, bonsai için ucuza nasıl eğitim saksıları yaptığımı anlatan bir yazıdır.
Ağaçlarım kış uykusuna yatmışken ve elimde de yeterince zaman varken, bonsailerim için biraz saksı yapma arayışına girmeyi düşündüm. Ve derken bonsai saksısı yapmanın bu değişik yöntemini buldum ve yakın arkadaşım Mario ile temasa geçerek aşağıdaki makalede anlattığım şekilde saksı yapmanın temel esaslarını öğrendim.



Aşağıda nasıl yapıldığını açıklayacağım, oldukça ucuz ve el yapımı eğitim saksılarının bir görüntüsü.

Bu saksıları yapmada kullandığım harcı hazırlama yöntemi oldukça basit;

1) Eski gazetelerden biraz toplayın, ancak magazinlerin parlak kağıtları gibi kuşe kağıtlardan kaçının.

2) Kağıtları şeritler halinde kesin ve suya ıslayarak birkaç gün bekletin.

3) Kağıtlar suyu iyice emdikten sonra, bunları alın ve kağıttan hamur yapar gibi karıştırarak homojen bir hamur kıvamına getirin.

4) Bu kağıt hamuru ile aynı hacimde çimentoyu alın ve bir miktar ince “polipropilen” elyaf (2 litre çimento için bir tutam elyaf yeterli olacaktır; bu elyaf nihai yapının sağlam kalmasını sağlayacaktır) ekleyin ve daha sonra elyaf ile çimentoyu da karıştırın.

5) Bunun ardından, elyaflı çimento ile kağıt hamurunu karıştırarak, kıvamı iyi ve homojen olarak karışmış bir harç elde edene kadar iyice yoğurun (*ipucu: önce çimentonun yarısını koyun ve biraz karıştırdıktan sonra diğer yarısını ekleyin).

6) Gerekirse (karışım çok kuru olursa) biraz su ekleyin, ancak karışım çok ıslak/cıvık da olmamalıdır aksi halde daha sonraki aşamalarda soruna neden olacaktır. Hazırladığınız harçtan bir avuç alıp, güçlü bir şekilde sıktığınızda parmaklarınızın arasından çok az miktarda bir su sızıntısı görünüyorsa harcınız uygun kıvamda demektir.

* polipropilen elyaflar genellikle betonun dayanıklılığını artırmak, çatlamasını önlemek için kullanılır; başka birçok kullanım şekli ve amacı vardır ve inşaat malzemesi satan yerlerde kolayca bulabilirsiniz.



Yukarıdaki resimlerde: ilk resimde şeritler halinde kesilmiş gazete parçaları, ikinci resimde suda ıslatılmış gazete parçaları ve son resimde de çimento ve elyafla karıştırılırkenki hali gösterilmekte.

Kalıpların hazırlanması

Karışım hazır hale geldikten sonra, harcı dökeceğiniz bazı kalıpları hazırlamak gerekmektedir.




Su geçirmez olduğu sürece kalıp olarak neredeyse her şeyi kullanabilirsiniz. Eski bir salata tabağı, eski veya kullanılmış kovalar, dondurma kapları ya da eski bir lambanın içi … elinizde uygun ebatlarda ve şekli bonsai saksısı yapmak için elverişli ne varsa kalıp olarak kullanabilirsiniz. Bir polistiren köpüğü önceden şekillendirmek veya hoşunuza giden bir bonsai saksısını kullanarak elde ettiğiniz plaster kalıpları hazırlamak suretiyle daha güzel görünümlü kalıplar bile hazırlayabilirsiniz.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön