View Single Post
Eski 25-09-2012, 10:32   #36
smn.shn
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-09-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 9
Genel Bilgi

Euphorbia marginata/Üçüz çiçeği- Alacalı sütleğen
Euphorbia’lar (sütleğengiller) bitkiler âleminin en kalabalık ailelerinden biri olan Euphorbiaceae ailesine aittir. Bu aile 300 cins ve 7500 türü içermektedir. Euphorbia cinsi 2000 dolayında tür içerirler. Sütleğenler tek yıllık (annual), iki yıllık, (biannual) çok yıllık (perenial), otsu, çalı veya ağaç formunda, etli yapraklı, yaprak döken veya dökmeyen, dona dayanıklı veya tropikal olabilir. Euphorbia’aların en ilgi çeken özelliklerinden biri, büyüklükleri, sıcaklık, su istekleri ve ömür süresinin birbirinden büyük farklılık gösterdiği çok sayıda bitkinin bu cins altında toplanmasıdır.
Euphorbia marginata- Alacalı Sütleğen: İngilizcede, “Dağ Üzerinde Kar” olarak bilinir. Yeni Dünya bitkisidir. ABD de, Minnesota, Colorado ve Texas da doğal olarak yetişen, tek yıllık otsu bir bitkidir. 3-7cm uzunluğundaki yaprakları, oval veya oblong şekildedir. Yeşil yapraklarının kenarları, dantel gibi beyaz bir kuşakla kaplıdır. Bitki tek bir gövde üzerinde 30-80cm boya kadar ulaşabilir. Bitki özsuyu diğer sütleğenlerde olduğu gibi, deriye zararlıdır. Özellikle alerjisi olanlarda ciddi dermatit (deri iltihabı) veya yanık yapabilir. Bu nedenle çıplak elle, bitki özsıvısı ile temastan kaçınılmalıdır.
Alacalı Sütleğen, yaz sonu veya sonbahar başında çiçek açar. Çiçek olarak görülen kısımlar, aslında Euphorbia pulcherrima (Atatürk Çiçeği) da olduğu gibi, çiçek sapları ve gösterişli, ufak brakte adı verilen yaprak benzeri yapılardır. Hakiki çiçekler sapın ucunda küçük çan şeklinde görülürler. Beyaz ve yeşil renkteki brakteler, bitkinin görsel güzelliğini arttırır. Euphorbia marginata çiçekleri kesildikten sonra, kesik uçları yakılır veya kaynar suya batırılırsa, uzun süre kesme çiçek olarak vazoda saklanabilir.
Alacalı Sütleğen, güneş altı veya yarı gölgede yetiştirilebilir. Geçirgen toprakları tercih eder. Bitkinin doğada bulunduğu şartlar göz önüne alınırsa (kurak ve verimsiz topraklar), gübreye gereksinimi yoktur ve fazla sudan hoşlanmaz. Fazla su ve gübre verildiğinde, bitki yaprakları büyük olur, gövde zayıf gelişir ve çiçeklenme azalır. Üretim tohum ile yapılır. Tohumlar tercihan erken ilkbaharda dikilmelidir, kısa zamanda çimlenirler.
Euphorbia marginata Peyzajda dahlia, krizantem gibi sonbaharda açan çiçeklerle birlikte kullanılır. İster doğrudan bahçelerde, ister saksılarda kullanılsın, son derecede gösterişli bir bitkidir.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen smn.shn : 26-09-2012 saat 11:22
smn.shn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön