View Single Post
Eski 24-09-2012, 09:06   #43
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sn. Formullaone,

Başka bir başlık altında bu örnekleri karıştırdığınızı yazmıştınız. Aynı toprak özelliğine sahip olan örnekleri, aynı derinlikten alınmış olmak şartıyla karıştırabilirsiniz. Farklı derinlikler karıştırılmaz. Buradan daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Toprak yapısı 5-8 metrelik mesefalerde dahi değişkenlik gösterebilir. Eğer dikkatli bir gözünüz varsa toprak sürüldükten hemen sonra bunu kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. Benim gözlemim, özellikle eğimli arazilerde bu yapının çok değişiklik gösterdiği şeklinde.

Her ne kadar toprak özellikleri değişik olsa da her noktadan örnek almak ve bunları ayrı ayrı tahlile göndermek mümkün değildir. Dolayısı ile 3 noktadan değil, benzer özelliği gösteren alanlardan 3'ten fazla noktadan toprak örnekleri alınıp aynı derinliğin örnekleri biribirileri ile karıştırılır ve o şekilde tahlile gönderilir.

Bir süre sonra arazinizi tanırsınız zaten, neresi daha çok gübre ister, neresi verimlidir, yavaş yavaş ortaya çıkar..

Eğer zaman içinde farklı noktaların analizini merak ederseniz de ister örnek alıp gönderirsiniz, ister TGAE'nin ürünlerinden (Çabuk analiz seti) kullanabilirsiniz. (Ben denemedim)

Bu işin bir üst seviyesi var, o da hassas tarım.. İlgilenenler "precision farming" diye internette aratabilirler. Ya da kısa bir Türkçe açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön