View Single Post
Eski 20-09-2012, 09:33   #52
sz2003
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-09-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 9
Yer Fıstığı tarımı

Herkese selamlar,

Arkadaşlar 16 dekar bir tarlaya yer fıstığı ekmeyi düşünüyorum. bu yıl tarlanın bir kısmına domates ektim verim çok yüksekti fakat sulamada ve toplamada yapılan hatalar sebebiyle ürünün çoğu fire verdi. domates çok fazla emek isteyen bir bitki. tarla kumlu bir tarla ve ağustos şartlarında sulama yaptıktan 2 gün sonra toprak yeniden kuruyor.

toprak analizi henüz yaptırmadım ama kalsiyum eksikliği olduğu belli oldu. kalsiyum için domatesleri topraktan ve yapraktan gübreledim. fakat domates beni yıprattı.

önümüzdeki yıl bu tarlaya yerfıstığı ekmeyi düşünüyorum. tarla 16 dekar, içerisinde 110 mm lik borudan akan kaynak suyu var fakat bu su 15 ağustos civarında kesilir. bir tane kuyu var ve 15 ağustostan sonra sulama bu kuyuyla yapılıyor.

bu tarla için en uygun bitkinin yerfıstığı olduğunu söylediler. daha önce çok az yerfıstığı ekilmiş ve verim yüksekmiş. yerfıstığı nasıl ekilir, nasıl sulanır,en uygun ekim şekli nedir, hangi ilaçlar, gübreler kullanılır bu konuları bir kaç yerden okudum fakat kafam karıştı.

mesela çiçek açana kadar hiç sulanmaz deniliyor.ayrıca traktörüm yok gerektiği zaman sürme çapalama v.s. için kiralayabilirim.

daha önce yerfıstığı ekmiş olan arkadaşlardan bu konuda yardım istiyorum, karşılaşabileceğim problemler nelerdir, yerfıstığı yetiştiriciliğinde önemli noktalar nelerdir gibi.tecrübeli arkadaşların değerli bilgilerini bekliyorum.

sz2003 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön