View Single Post
Eski 20-09-2012, 05:27   #14
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ben kompost cayini asagidaki sekilde hazirliyorum:

- Sehir suyumuzda Cl yerine Chloramine oldugu icin suyu birkac saat bekletmeye gerek olmuyor cunku Chloramine Cl gibi ucucu bir madde degil ve sudaki orani mikroorganizmalara zarar verecek kadar yuksek degil. Eger sizin bahce suyunuzun aritmasinda Cl kullaniliyorsa, cay karisimini hazirlamadan once suyu birkac saat bekletmenizde yarar var.

- Atmosfere acik sekilde bir kovada biriktirdiginiz yagmur suyundan kompost cayi yapmamanizi siddetle tavsiye ederim; cunku hastalik yapan bazi organizmalarin sporlarinin nufusunun cogalmasi bakimindan yagmur suyu cok elverislidir.

- Benim bahcem cok buyuk olmadigi icin bana 10-15 lt kadar su alabilecek bir kap yeterli oluyor. Buna ek olarak bir adet hava pompasi ve havatasi kullaniyorum.

Gelelim isin en onemli kismi olan karisima. Benim formulum 12 litrelik su icin asagidaki gibi:

- 2 yemek kasigi pekmez (molasses)
- 2 yemek kasigi sivilastirilmis deniz yosunu (seaweed)- bunun yerine 1 cay kasigi tozlastirilmis deniz yosunu da olur ancak toz hali konsantre oldugu icin cok kullanmamak gerek, deniz yosununun icinde dogal buyume hormonu vardir ve bitkinin koklerini gelistirmesine cok yararlidir
- 2 avuc kis boyunca sebze ve meyve artiklari ile agac yapraklarindan hazirladigim kompost (bu yoksa yerine solucan kompostu da olur)- bunu hanim corabinin icine koyup pompayi tikamamasi ve kati artik birakmamasi icin agzini sikica kapatiyorum
- 1 cay kasigi myccorrhizae (yararli mikroorganizmalar)- eger kompost cayini sebzeler ustunde kullanacaksaniz Endomycorrhizae kullanmaya dikkat edin cunku sebzeler ustundeki etkili organizmalar bunlardir.

Karisim 1 gun kadar pistikten sonra genelde bitkinin koklerine yedirecek sekilde topraga veriyorum. Bunu yaparken once topragi suyla doyurmanizda fayda var. Boylece kompost cayi kuru toprak ustunden akip baska yone dogru gitmez. Cayi puskurtme yontemiyle yapraklara da uygulayabilirsiniz ama bunu yaparken yaprak altlarina da puskurtmeye ozen gosterin ki stomalari yoluyla bitki rahatca cayi bunyesine alabilsin. Cayi aksam saatlerinde sicaklik dustukten ve gunes bitkilerinize dusmezken uygulamayi yaparsaniz cay buharlasmaya kurban gitmemis olur. Gectigimiz yaz ustunde bol miktarda kompost cayi kullandigim Pala 49 patlicaninin bir resmini buraya yapistiriyorum. Kompost cayi beni hic husrana ugratmadi.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen birnefestoprak : 09-07-2013 saat 02:16 Neden: Tanim duzeltildi
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön