View Single Post
Eski 20-09-2012, 05:50   #1
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yengeç ve/veya karides besini

Eger yasadiginiz yerde bu urunlere erisiminiz varsa mutlaka denemenizi oneririm. Yengec besini temelde yengecin kabuklari cok kucuk parcalara ayrilarak elde edilmektedir. Icinde bulunan oldukca tatmin edici N ve P degerlerinin yanisira bol miktardaki Ca ve Mg topragi mineralize etmek ve ozellikle de domates yetistirmek icin birebir. Ben yengec gubresini domates fidesini ektigim saksiya ya da yukseltilmis yataga bolca yediriyorum. Bu urun o kadar dogal ki mikroorganizmalar araciligiyla deli gibi bozunuyor. Domates, ciceklerini olusturma asamasina geldiginde de bitkinin kokleriyle alip tuketebilecegi bir forma donusuyor. Bu urunu uzun zamandir kullaniyorum ve hicbir domateste meyve alti curumesi (blossom end rot) tecrube etmedim.

Karides besini de N ve P oranlari oldukca yuksek bir besin. Benim kullandigim hali toz seklinde ve topraga karistirmasi daha kolay. Karides besininin de Ca ve Mg oranlari oldukca yuksek.

Her iki besinin cok onemli bir ozelligi ise yengec ve karidesin kabugunda yer alan kitini topraga aktarmaniza olanak saglamasi. Kitin topraga karisinca, kitin seven bakterilerin sayisinda artis meydana geliyor ve bu bakteriler kitinle birlikte bitkide hastaliga neden olan bakterilere de saldiriyor. Bu anlamda hastaliklara karsi dogal bir mucadele yolu olmasi bakimindan da cok onemli buluyorum.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön