View Single Post
Eski 18-09-2012, 15:17   #7
omar
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Evet, haklısınız. Başıboş köpekler o bölgeden derhal uzaklaştırılmalıdır.

Peki, bedensel ve zihinsel engelli bireylere zarar veren insan görünümlü varlıkları, çevrelerinden nasıl uzaklaştırmayı düşünüyorsunuz?

SORUN: Başıboş sokak köpekleri.
ÇÖZÜM: Çağdaş, tüm ihtiyaçları giderilmiş köpek barınakları.

Emin olun, köpekçe yaşamaya başladıklarında bizleri hiiiç umursamaz ve rahatsız etmezler.

./..

Belki ilginizi çekebilir…..

Kaynak:Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği

HAYVANLARLA REHABİLİTE ÜZERİNE

Türkiye'de ilk kez spastik çocuklar için köpek eğitimi başlatıldı."Royal Dog" adlı kulübün "dört ayaklı doktorları" engelli miniklerle 24 saat bizzat ilgileniyor. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan spastik çocuklar için köpekli tedavi yöntemi Türkiye'ye de geldi. Engelli minikleri topluma kazandıran uygulama, bir köpek kulübünün öncülüğünde başlatıldı. "Royal Dog" adlı kulüp, farklı cinslerden köpekleri bir hastabakıcı gibi eğitip, spastik çocukların hizmetine sunuyor. Köpek yıllarca çocuğun yanından ayrılmıyor, yardımcısı ve arkadaşı oluyor. Royal Dog'ın Türkiye'deki pek çok engelli çocuğa umut olacağını belirten eğitmen Güngör Çilli, yöntemin Türkiye'de yaygınlaşmasıyla birlikte sadece çocukların değil, ailelerin de huzura kavuşacağını söyledi.

Avrupa'da köpek yetiştiriciliği alanında eğitim gören Çilli, "Türkiye'de engelli çocuklar için hizmet veren kuruluş sayısı çok az. Engellilere özel okullar bile yeni yeni açılıyor. Eminiz ki köpekli tedaviye ihtiyaç duyacak pek çok aile vardır. Bir doktor arkadaşımın ısrarıyla açtığımız bu kulüp minik hastalarımıza gülmeyi öğretecek" dedi. Çilli en ilgili ailenin bile özürlü çocuğuyla 24 saat boyunca ilgilenemeyeceğini, köpeğin bir çocuğun ruh halini anlayarak ona yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi. KÜÇÜK EVE KÜÇÜK KÖPEK Engelli çocuklar için "Golden Retreiver", "Labrador" ve "Alman çoban köpeği" cinslerinin tercih edilmesinin, uyum açısından daha verimli olacağını belirten Çilli, "Bu köpekler yaklaşık 15 yıl boyunca hizmet verebilir.

Hiç konuşmadan belli hareketlerle veya hissederek çeşitli görevleri yerine getirebilirler. Dünyadan soyutlandığını hisseden çocuklar bu sayede iyileşebilir. Yürüyemeyen çocuklar için tekerlekli sandalye ne ise, spastik çocuklar için de bir köpek en az aynı şeydir" diye konuştu. Cins bir köpeğin 750 ile 1000 dolar arasında alınabileceğini belirten Çilli şöyle devam etti:"Köpekleri bir yaşından itibaren eğitiyoruz, birkaç ay içinde de çocuğa alıştırıyoruz. Köpekli yaşam bahçeli evi olanlar için kolay oluyor. Bu ailelere Alman çoban cinsini tavsiye ediyoruz. Dar gelirli ve evi müsait olmayan ailelere ise küçük ama zeki cinsleri öneriyoruz. Ayrıca cinsi ne olursa olsun tüm köpeklerimizi saldırgan olmamaları ve havlayarak çevreyi rahatsız etmemeleri için ayrı bir eğitime tabi tutuyoruz. Böylelikle şikayet gelmiyor."

Güngör Çilli bu yöntemin Türkiye'de uygulaması zor bir yöntem olduğunu da söylemeden geçemedi: "Türkiye'de ne yazık ki yanlış bir zihniyet var. Bir köpekten ya canavar olması veya yabancı olan herkese saldırması bekleniyor. Umuyoruz ki bu tabuyu spastik çocukların sevimli dostları yıkacak."

HASTABAKICI ADAYLARI EĞİTİMDE:Hastabakıcı köpekler genellikle Alman çoban, labrador cinslerinden seçiliyor. Çünkü bu cinslerin eğitimleri daha kolay; bir çocuğa sınırsız sevgi ve ilgi gösterebiliyorlar. Ayrıca en küçük bir hareketi bile emir kabul ediyorlar. Hatta çocuğun sezgilerine göre bile davranabiliyorlar.

Sokak köpekleri, görmeyenlere rehberlik etmek için eğitilecek:

Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği ile Altı Nokta Körler Derneği, sokak köpeklerini görme özürlülere yardımcı olmak üzere eğitecekler. Proje Türkiye''deki tüm görme özürlülere rehber köpek sağlarken, sokaklardaki sahipsiz köpekleri de yuva sahibi yapmayı amaçlıyor. Uzun zamandır çözüm aranan birbirinden bağımsız iki ayrı sorun sivil toplum örgütlerinin çalışmasıyla çözülecek. Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği ile Altı Nokta Körler Derneği arasında imzalanan anlaşmaya göre, sokak köpekleri ''rehber köpek'' eğitiminden geçirilerek görme engelli kişilere verilecek. Proje için kollarını sıvayan Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma Balkanlı geniş kapsamlı bir kampanyayla projeyi duyuracaklarını belirterek, şunları söyledi.: ‘‘Proje için ilk etapta vatandaşları rehber köpekler konusunda bilgilendirmek amacıyla reklam ve halkla ilişkiler çalışmaları yapacağız. Buna paralel olarak televizyon, gazete ve dergilerde konuyu anlatacağız. Projenin mimarlarından Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği üyesi Ayfer Uzunoğlu da tüm tanıtım kampanyalarının ücretsiz olarak MS reklam adına Bülent Fidan tarafından yapıldığını, projenin öncelikli olarak sponsor desteğine ihtiyacı bulunduğunu belirtti: ‘‘Tanıtım kampanyasında Rehber Köpek Projesi''nin dünyadaki örnekleri, ülkemizde neler yapılacağı, nasıl isleyeceği anlatılacak. Sponsor desteği ve bağışlarla proje yürüyecek. Köpekleri özel merkezlerde beş ayda eğitip isteyen görme engelliye teslim edeceğiz. Bu merkez için gerekirse Almanya''dan bu konunun uzmanı eğitmenler getirtilecek. ’’ Iki derneğin projesi planlandığı gibi gerçekleşirse sokak köpeklerini eğitecek merkezlerin bu yıl içinde kurulması ve ilk rehber köpeklerin önümüzdeki yildan itibaren görme özürlülere teslim edilmesi bekleniyor. 7 aylık eğitim gerekiyor Dr. Tamer Dodurka (I.Ü Veterinerlik Fakültesi) Görme engellilere rehberlik yapacak köpeklerin iki aylıkken seçilmesi ve eğitime başlanması gerekir. Sakin mizacı, eğitilebilme özelliği yüksek ve zeki köpekler tercih nedenidir. Köpek çok iri ya da küçük olmamalı. Alman Çoban, Labrador, Golden Retrıever ya da bu son iki irkin melezleri en uygun ırklardır. Bu özellikleri taşıdığı takdirde tüm köpekler rehber olabilir. Rehber köpekler insanlara, kedi dahil diğer hayvanlara, çocuklara, farklı kokulara, ses ve gürültülere, trafiğe, otomobil, tren, metroyla yolculuğa sosyalleşme döneminde alıştırılır. Üç aylıkken bu eğitim tamamlanır. 11-12 aylıkken beş ay sürecek esas eğitim baslar. Köpek her ortamda sahibinin komutlarına itaat etmeyi, engeller önünde durmayı ve yavaşlamayı, kalabalık ortamlarda yapması gereken davranışları, karsıdan karsıya geçmeyi öğrenir.

Cahit AKYOL
Hürriyet Gazetesi 25/03/2003

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön