View Single Post
Eski 16-09-2012, 22:45   #41
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozyel Mesajı Göster
Öncelikle Merhaba ,
Bende ceviz yetiştiriciliğine başlamak istiyorum. Fakat bu zamana kadar daha önce hiç tarımla alakam olmadı.

Tarımla alakanız olmadıysa önce tarımla ilgili çok iyi bir araştırmacı olmalısınız, topraktan ekeceğiniz bitkiye kadar her konuda bilgi, belge, makale, kitap, daha da önemlisi iyi bir gözlemci olup öğrenmelisiniz. Bu işi seviyorsanız yapın, para kazanmak için yapıyorsanız hiç yapmayın.
Tarımda sevgi ön plandadır sevgi olursa parada kazanılır.


Sinop Gerze ilçesinde 600 rakımlı 10 dönümlük bir arazim var ve burada ceviz yetiştirmek istiyorum. Fakat bu bölgeye en yatkın ceviz türü ile ilgili hiçbir bilgim yok.
Gerze ilçe tarım müdürlüğünü arayıp sorduğumda "Her türden dikim yaptık şu anda hiçbirinde sorun yok. Beklediğimiz gibi gidiyor ama fidanlar daha 2 yıllık kesin sonuçlar için biraz daha beklemek gerekir" cevabı ile karşılaştım. Fakat çalışan kişinin bana öncelikli tavsiyesi Chandler tipi ceviz ve yanına Pedro veya frenquetta tozlayıcısı oldu. Bunuda her 10 Chandler için 1 tozlayıcı şeklinde söylediler.

Chandler 600 rakımda olur, her 10 Chandler için 1 tozlayıcı doğru bir söylem.

Benim sizden öncelikli isteğim, tavsiye edeceğiniz fidan ve yeni başlayan birisi için nelere önem vermem gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim dikim mesafesi vs gibi.

Dikim mesafenizi 8x8 den aşağı yapmayınız, çit sistemi düşünürseniz 8x6 öneririm. Fidan konusunda da yardımcı olurum.

Bir sorumda şu olacak. Karadeniz bölgesi sürekli yağış alan bir bölgedir bilirsiniz. Bu bölge için sulama sistemi ile ilgili nasıl bir tavsiyede bulunabilirsiniz?

Sulama sisteminizi öncelikle damlama öneririm, bölgenin yağış alma durumuna göre sulamalarınızı ayarlarsınız.

Son olarak belirtmek istediğim birşey var. Arazim eğimli ve yaklaşık 40 senedir en ufak bir ekim dikim yapılmamış.
Yani bakir bir toprak büyük ihtimal ki mutlaka öyledir organik madde hiç yoktur, öncelikle toprağın organik maddece zenginleştirilmesi gerekir, Örneğin: fidanları ekmeden önce bakla ekip bunu yeşilken sürüp toprak altı yaparsanız iyi olur, bulabildiğiniz hayvan gübrelerini (dönüme10 ton) araziye yayıp sürümle toprak altı yapmalısınız.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön