View Single Post
Eski 12-09-2012, 08:04   #6
Mehmet Tugcular
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 24
Tarlanın en az 20 dönümü düm düz olan meyilsiz, geri kalan 10 dönüm kadarıda en fazla 2-3 derece meyilde, bu durumda bu tarlaya tam düz denebilir herhalde.
mayıs - ağustos arası aylarda hava şartlarında bir sıkıntı yok. açık ve en fazla 38 derece hava sıcaklığına sahip bir iklim. ortalama 28-36 derece arası yaz geçiyor.

tarla yalnızca yakınındaki bir barajdan sulanabiliyor. baraj seviyesi tarladan daha yüksek kaldığı için, hangi tip sulamayı yaparsak yapalım, motor ve pompa gerekmiyor.
su kendi basıncı ile borudan ilerleyip tarlaya akıyor. sulama için vanayı açmak yeterli geliyor. akacak su debi miktarıda vanadan ayarlanıyor.

su konusunda sıkıntılı nokta, barajdan yalnızca damlama sulamaya müsade ediliyor.
bunun nedenide barajdaki suyu en etkin ve ekonomik bir şekilde israf etmeden kullanmak oluyor galiba. bu seneye kadar yağmurlama tip sulamada kullanılıyormuş, ama bu seneden sonra yalnızca damlamaya müsade var.

damlama tip su için yıllık 450 TL. ödeyeceğiz. kaz ayağı, pulluk, mibzer, gübreleme bunların ekipmanını saat veya işlenecek alana verilen fiyatları karşılığında kiralayabilirim ancak.

yeni bir kuyu ve sondaj açtırarak kiralık bir tarlaya ekstra yatırım şimdilik yapamam. masrafı beni aşar.

zannediyorum alınacak desteklemelerde, işlenecek bitkiye göre değişir ama, 2500-3000 TL. altına düşeceğini sanmam.

5000TL. de ben koydum. 7500TL. ye bu tarla güzelce işlenir ve damla sulama sitemi kurulur diye düşünüyorum. düşünmek istiyorum. çünkü 10000 TL. yok elimde.

devlet desteklemeleri sonradan elimize geçecek buda ekilen ürünlerin yeşermesine bağlı galiba.

aslında gönlümden yonca geçiyordu ama yonca ilk sene az 2-3-4 senelerde çok ürün veriyor diye biliyorum, birde yonca damlama sulama ile sulanabilirmiki?
buna yağmurlama gerekir herhalde.

tarlayı birer senelik kiralayabiliyorum. diğer hasat döneminde tekrar müsade almam gerekiyor.

bakla, veya yem bitkisi + bakla aynı arazide veya kanola.

ne aksem karar veremedim. bu günlerde bitkisine göre sürüm ve ekim yapılma vakti yakın galiba fazla gecikmeyeyim istiyorum.

Mehmet Tugcular Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön