View Single Post
Eski 11-09-2012, 02:06   #35
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555 Mesajı Göster
Sn. Lilium öncelikle detaylı açıklamanız için teşekkür ederim..3.-4.-5. yılda veya seyreltmeye ihtiyaç duyacağımız yıla kadar toplamda 15 kg alsam fidan parasını çıkartıyor ama bu sadece masa başı hesabı bu sık dikimin diğer sağlıklı ağaçlarada zarar verebileceğini düşünmek lazım.

Sevgili burak, beş yaşına kadar hatta altı yaşına kadar ekonomik anlamda pek bir şey alamazsınız, alamazsınız derken yanıltıcı olmayayım size bunu iki şekilde anlatabilirim.
1- Şayet ağaçlarını geliştirip, güçlendirip, büyütüp, verime yatırmak istiyorsan en az beş altı yıl çok bir verim alamazsın, bu yaşlardan sonra verime yatırırsan ağaçlarında güçlü olduğu için bundan sonra her yıl ekonomik anlamda bir şeyler almaya başlarsın.
2- Şayet daha erken verime yatırırsan 3-4 yaşlarda her ağaçtan yarım kilo bir kilo ceviz alırsın fakat ağaçların büyümez gelişmez, yani büyütüp geliştirdiğin 7-8 yaşındaki ağaçtan atıyorum 10 kilogram ceviz alacaksan erken meyvaya yatırdığın 7-8 yaşındaki ağaçtan ağaçlar gelişemediği için 3-4 kilo alacaksın, ve bu gelişen ağaçta her yılki verimi ikiye katlayacakken gelişmemiş ağaçta 1/4 bile olmayacak. Artı ağaçlarını çabuk yaşlandırmış olacaksın.


burdaki kapama bahçe 1996 yılında kurulmuş yerli çeşitler ekilmiş ilk önce sonra amerikadan profesörler getirtmişler ve 2005 yılında hepsini chandlere ve diğer yabancı çeşitlere çevirmişler.adamların bilgisi gerçekten iyi her türlü ekim şeklini yapmışlar ve en uygunu 8x5 olduğuna kanaat getirmişler.o bahçeyi gezdim ve bende onlarla aynı düşünceye vardım..8x5 baya geniş 6-7 yaşındaki ağaçlar kapatamamıştı..Sizin vermiş olduğunuz fotoğraflar bir hayli şaşırttı beni hatta sorma gereği duydum bu ağaçlar yerlimi ? budaması düzgün yapıldımı ? yani bu kadar büyüyeceğini tahmin edemedim 5-6 yaşında ağaçlar gördüm bu kadar büyük değildi.

Aslında gördüklerinizdeki söyleminizde haklısınız ama sadece o gördüklerinizde, başka bir bahçe görmeyince gördüğünüze ha bu demek ki, 6-7 yaşında ağaç bu kadar oluyormuş deyip karar veriyorsunuz ama doğrusu o değil, resimleri bulabilirsem aynı yaştaki iki bahçeden çekilmiş resimleri koyacağım aradaki farkı görün.
O sorduğunuz ağaçlar yerli değil benim bahçemdeki chandler.
Budamaları her yıl düzenli olarak yapılıyor.


Ekime başlamak için biraz süremiz var ve 57 dönüm gibi çok büyük bir yer olmayan yerden tam verim almak için ne yapılır bunları araştırıyorum.Belki biraz başınızı ağrıttım ama bu 50-60 yıllık bir yatırım

50-60 yıllık değil, 100-150 yıllık,

ve ilk başlangıcı çok önemli çok titiz olmaya çalışıyorum.İşin aslı 10. yıla kadar adam gibi bir verim beklemiyorum.ama biraz sık dikerek hiç değilse aradaki masrafları çıkarmaya çalışıyorum.

10 yıla kadar adam gibi verim beklemiyorsan, O halde niye sık dikimde ısrar ediyorsunuz? İşte kafanız karışık deyişimin bir nedeni daha.
Uygun ölçülerde dik 5-6 yaşlarından sonra alacağın verim 3-4 yaşlarında başlayacağın verimden kat kat fazla olacaktır. Biraz sık dikerek masrafları çıkaramayacaksın aksine daha çok harcanacaksın, yanıldığın noktalardan biri de bu.


Ayrıca ağaç taşıma işi için ne düşünüyorsunuz örneğin 8X4 ektim ilerde bir yer daha aldım aradakileri söküp oraya dikme ihtimalim varmı ?

İki yaşına kadar bunu yapabilirsiniz, daha sonra da yapabilirsiniz fakat bu hem maliyetli olur hem 8-10 yaşına gelmiş ağaçın tutma olasılığı çok düşer, bunu hiç önermem.
Resimleri ceviz yetiştiriciliği başlığına daha önce koymuşum, bakınız buradaki ağaçlarla en alttaki resimdeki ağaçlar aynı yaştalar (6 yaşındalar) üstelikte üst resimlerdekiler yerli Çeşitler yalova bilecik gibi çeşitler, daha büyük taç yapan çeşitler olmasına rağmen aradaki farkı bakım gelişim farkını görünüz.
Üstelik üstteki bu ağaçlarda yarım kilo ceviz ben göremedim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön