View Single Post
Eski 07-09-2012, 01:18   #8
mrduran
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Meşe odunu yakıyorum. Közü en uzun dayanan odunmuş. Kış için yeni odun satın aldım oduncudan, yaklaşık 750 kg. kadarı pinar meşe odunu. Pinar, odun kömürünün yapıldığı odunmuş ve çok dayanırmış ancak henüz fırında denemeye fırsat bulamadım.
Meşe çok yavaş yanan bir odun. Üç adet orta kalınlıkta meşenin alevlerinin geçmesi tam 2 saati buldu. Tabii bu sürede fırın boş oluyor ancak bu da fırının iyice kızmasını sağlıyor ( fırının tav olması denirmiş bu süreye).

Etlerin lezzeti yerinde olmazsa ne fırın ne de terbiye yeterli olmayacağından buna çare düşünmekteyim. İzmir dışında yeni tren yollarıyla ulaşılabilen çevre kasaba ve ilçelerden gerekirse gidip iyi eti bulmam gerekecek. Etteki lezzet sıkıntısını yeni yaşamaya başladım belki de kasap et alımını farklı yerden yapıyor. İlk adım kasabı değiştirmek olacak.

Merhaba efendim,

Bence sizi bu tür, yemek ve kebap sayfalarından uzak tutmak için sitemizce, olmadı Sağlık Bakanlığınca karar çıkartılması lazım. Gerçi Turizm Bakanlığı da bu kararı önler gibi)).

Ya da size kızarmış ekmek üzerinde KOPANİSTİ ile yetinmenizi salık vermek lazım efendim.

İzmir ' in yakın çevresi Karaburun tam dediğim gibi bir yer.

Siz orada da bulduğunuz bir keçiyi de evirir çevirir o fırında halledersiniz ama.

Güzel tecrübeleriniz, samimi anlatımınız için teşekkürler, belleklerimize havale ettik tecrübelerinizi.

Yetiştiğim köyde arada sırada dağa çotuk sökmeğe giderdik, traktörle. Tek dişli bir pulluk vardı. Oralar pırnar çalılarının köklerine ''çotuk'' derlerdi. Eskiden, traktör öncesi, kazma ile sökerlermiş. Öylece çamurlu çamurlu kışa saklarlardı. Rahmetli babam bizim içinde söktürür idi bazen. Ne odundu ama, sabaha kadar 1 kütük yeterdi. Gaz ocağı olan o devirlerde kuzinemizde ne yemek ve börekler yapardı annem.

Çotuk sökmeye gidenler yakalandımı ''candırmalık'' olurdu.

Şimdi ise kurtulma gayesi ile yok etmek için bilimsel çalışmalar yapılmakta.

Güzel tecrübelerinizin devamını, fırından geçmiş mamûllerin minik resimler ile iktifa edilmesini, cümle ailenize sağlıklı yaşam dilerim, inşallah.

Ve de hoş görünüzü tabii ki de.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön