View Single Post
Eski 26-08-2012, 01:33   #34
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Perşembe akşamı Ankara'da olmayı düşünürken bayram öncesi ve bayram günleri ile takip eden günleri birleştirip hesapta olmayan uzun bir kaçamak yapma durumunda kaldığımdan ve bu süre içerisinde internet bağlantım olmadığından konuya ilişkin görüşlerimi biraz gecikmeli yazabildiğim için her kezden öncelikle özür dilerimm.

Gelelim konuya, yani bıraktığımız noktadan konuyu geliştirmeye devam edelim diye düşünüyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz Mesajı Göster

Yazdıklarınızın ya ihtisas alanınız olduğunu ya da tecrübe edindiğiniz konular olduğunu söylüyorsunuz. Bu durumda av köpekleri hakkında yorum yaptığınıza göre hem avcı olmalısınız hem de av köpeği besliyor olmalısınız. Merak ettim kaç yıllık avcısınız? Kaç tane av köpeği (cinsleri ile yazasanız sevinirim) beslediniz? Hangi avlara çıkarsınız? Av köpekleriniz hangi kuşları canlı yakalıyor? Deneyimlerinizi (!) gerçekten merak ediyorum.
Diye yazmışsınız ama zahmet edip yazdığımın ya tamamını okumamışsınız, ya da ironi olsun diye gerisini kestirip atmışsınız. Kesip attığınız o bölümü aynen bir kere belirtiyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster

Yazdıklarım ya kendi ihtisas alanıma giren konulardır. Ya da ilk elden görüp, izleyip, bizzat yaşadığım tecrübe ve deneyimlerin sonucudur. Veya konunun uzmanı kişilerden yine bizzat aldığım ama mutlaka sorgulanmış ve doğruluğuna gözlem ve deneylerle yine bizzat ulaşılmış dolayısı ile yaşanmış, görülmüş ve test edilmiş, sonuçta doğruluğu yadsınamaz ve adeta teori haline gelmiş bilgi ve veriler olmasına özellikle dikkat ederim.

Bırakın uydurma sözleri, teorem, postülat, aksiyom ve hipotez niteliğindeki bilgileri dahi çoğu kere yazmaktan çekince gören bir kişi olarak, uyduruk sözler tabirinizi hiç hoş bulmadığımı belirtmek isterim.
Öncelikle şunu hemen belirteyim. Ben hayatımda avcılık yapmadığım gibi üstüne para da verseler yapmayacağım işlerin başında avcılık gelecektir. Bu bakımdan avcılık bana çok yabancı bir konu. Hele sizin gibi usta avcılarla avcılık konusunda atışmak haddime olamaz.

İnternetten derleme yaparak yazılar yazdığınızı bilmiyordum. Siz belirtince öğrenmiş bulundum. İnternetten araştırıp bilgi edinmeyi küçümsemem söz konusu olamaz. Ancak internetteki bilgilerin doğruluğuna fazla güvenmiyorum. İnternet bilgilerinin çoğunun kaynakçası yoktur. Kaynağına ve referans bilgilerine yönelmeden, araştırıp, sorgulayıp tartmadan doğruymuşçasına internetten veri toplanmasını ve yayınlanmasını pek doğru bulmuyorum.

Size göre; İnternetten derleme bilgi yazmam demişim ama tilki avına ait fotoğrafı eklediğim için İnternetten derlediğim bilgilerle size cevap yazmışım!

Eğer izniniz olursa sizin gibi bir şaka da ben yapayım… O fotoğrafı ben çekmiştim.

Silahsız tavşan ve tilki avı nasıl olur diyebileceklere ve bu tür bir avı bilmeyenlere ve de av köpeklerinin yakaladıkları avı nasıl parçaladıklarına bir anımsatma olması bakımından o resmi eklemiştim. O resim internetten sizin için derlenmiş bir doküman değildir.

Konuyu açan sayın yesill’e katkı sağlayan bazı üyeler problemli köpeği husky olarak tanımlamaları ve konunun husky cinsine doğru dallanması üzerine, sayın yesill tarafından fotografları yüklenen köpek bana göre saf bir husky olmadığına kanaat getirmiştim.

Fotoğraf görüntülerine yansıdığı kadarı ile bu melez köpeğin soyunda, örneğin Rottweiler Collie, Bulldog, Labrador, Golden Retriver ve benzerler cinslerin görünüm özellikleri yoktu. Yine bana göre ağız, burun, boyun gövde, ayaklar, kuyruk, tüy yapısı itibariyle Pointer veya Beagle cinsinin Husky’e karıştığı inancı oluştu. Foruma yansıdığı kadarı ile yeme probleminin eğitilme de aşılamadığı yansıyınca, soyunda Pointer veya Beagle karışımı olabilir diye düşündüğüm, bu hususta genlerinden gelen nedeniyle kümes hayvanlarını avlama eğilimde olacaklardır şeklinde kendimce bir yorum yapmıştım.

Ama sizin gibi değerli ve usta bir avcıdan öğrendim ki, Av köpekleri av yapmazlarmış, avın yerini, durup işaret ederek avcıya gösterir ya da tavşan, domuz, tilki, çakal gibi avları bulup, kovalayarak avcının önüne getirmeye çalışırlarmış. Bunların hiçbiri avı yakalayamaz, sadece avın bulunmasını sağlarlarmış. Tek başına bir kopay avını koşarak yakalayamazmış. Tek başına bir pointer, bir drahthaar, bir kurzhaar ya da bir setter kuşun üstüne atlamazmış, zaten böyle bir yapıları da yokmuş. Kuşu metrelerce uzaktan fark edip, durarak avcıya işaret verirmiş. Bu sebeple soyunda av köpeği kanı var, tavuğu yakalar boğar gibi sözler ciddiyetten uzak sözlermiş. Eh ne diyelim. Avcı söylerse, doğru söyler…

Sayın syılmaz.

Yazınızda “Eklediğiniz linkler av köpeğinin kendi başına av yaptığının kanıtı değil” diyorsunuz".

İngilizce bilmeyenler için özür diliyorum. Zira verdiğim linkler maalesef Türkçe değil. Birinci link İrlanda’da ki av köpeklerinin yakalayıp parçaladığı bir tilkiye ait görüntü ve açıklamalarını içeriyor.

İkinci link ise, USA’da köpeklere nasıl tilki ve çakal yakalatıp öldürtüldüğü hakkında geniş bilgi verilip sayfadaki Download Wp9lR6A4_c0 linkinde ise dört tane ev köpeğinin bir tilkiyi nasıl öldürdüğünün video görüntüsü yer almaktadır. Linkteki videosu buydu. http://coyoteinfo.typepad.com/files/wp9lr6a4_c0-1.wmv

Bana olan yazınızda İnternetten de olsa av köpeklerinin av yaparak beslendiğinin bir videosunu bulup ekleyebilir misiniz? demişsiniz. Yükarıdaki linkte ve aşağıda çok sayıda vereceğim linklerde, av köpeklerinin avlarını nasıl kovalayıp yakaladıklarını görebilirsiniz. Eğer köpekler aç ise yakaladıkları avı yemeyecekleri düşünüyorsanız, bu da sizin yanılgınız olacaktır. Verdiğim linklerde köpekler avını kovalayarak yakalıyor. Av yakalandı mı ? Evet yakalandı. Eğer köpek aç ise avını yer. Tok ise oynar.

Ve ben bu konulara hiçbir yorum, açıklama ve değerlendirme ve alıntılama yapmadan, sizin ve diğer kullanıcıların bilgilerine sunmayı amaçlamıştım. Av köpeklerinin de gerektiği zaman nasıl bir canavar olduklarını anlayabilirsiniz diye düşünmüştüm. Siz bunu kanıt olarak görmeyebilirsiniz ama gerçekleri değiştirme şansınız maalesef yok…

Sn. S.serdar'ın belirttiği konu kuş köpekleri üzerine başlamıştır. Av köpeği denilince akla ferma verenler ve kopaylar gelir zaten. Ben de kendi başına av yapamaz derken ferma veren ve kopay cinsi köpekleri kastettiğimi ilk mesajımda da belirtmiştim zaten.

Demişsiniz. Ben yazımda “Pointer, Beagle ve benzeri cinsler, av köpeği özellikle kuş köpeği vasfı ağır bastığından, genlerinden gelen özellikleri nedeniyle kümes hayvanlarını avlama eğilimde olacaklardır.” demişim. Kopay veya ferma dememişim. Zaten pek de anlamam kopay ne, ferma ne? Pointer veya Beagle ferma mı verir? Kopay mı yapar hiç bilmem. Belki yapanı da vardır, yapmayanı da. Avını yakalayıp yiyeni de… Konuyu buraya çeken sizsiniz. Belki konuyu açan sayın yesill’in köpeği de, yazınızda aynen “Ülkemizde neredeyse hiç yapılmayan, dünyanın genelinde de çok sınırlı yapılan tazılarla silahsız avın ya da pit bull'lar ile domuz avının istisna olduğunu belirtmeliyim.” dediğiniz gibi neden bir istisna olmasın ?

Ancak aşağıdaki linklerde yer alan video görüntülerini dikkatle izlemenizi istiyorum. Bunlar koşarak, kovalayarak av köpeklerinin nasıl avladıklarının ayrıntılı görüntüleridir. Ancak bunlar sizin beyan ve iddialarınızı yalanladıkları için size göre av köpeği olmayabilir. Belki adına avcı, belki gaddar belki de başka bir isim uydurabilirsiniz.


Video 1

Video 2

Vdeo 3

Video 4

Video 5

Video 6

Video 7

Video 8

Video 9

Bir ara aklımdan geçmedi değil. Sayın syılmaz ironi yapmayı seviyormu acaba diye

Saygılarımla.


Düzenleyen s.serdar : 26-08-2012 saat 07:19 Neden: ilaveler
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön