View Single Post
Eski 25-08-2012, 22:57   #13
polatuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Sayın Tourkana,
Acer konusunda da bir genelleme yapmış oldum. Siz bonsai konusunda adanmışlık düzeyinde ilgi sahibi olduğunuz hata bir profesyonel olduğunuz için, sizin başarılı olmanız doğal. Ama özellikle başlangıç düzeyi amatör bonsai meraklıların, ilk deneyimlerine acer ile başlamaları, hayal kırıklıklığı olacaktır. Bu konuda özellikle yeni başlayanların yaşadıkları iklime ait bitkiler ile deneyim kazanmalarının doğru tercih olacağı tüm dünyada genel kabul gören bir gerçek.

Mugo kök budaması konusunda ise oldukça güvenilir bir kaynaktan alıntı yapıp çevirdim. Aşağıda bu yazıyı bulabilirsiniz. Benden sonra bu ağacı deneyeceklere yararı olacağını umuyorum.

PINUS MUGO SAKSI DEĞİŞİMİ
Pinus mugo saksı değişimi ve kök budamasına olumsuz tepki verme yönünde kötü bir üne sahiptir. Baharda saksı değişiminden sonra pinus mugonun zayıf düştüğünü hatta öldüğünü duymak olağandışı değildir.

Normal olarak aktif büyüme dönemine geçtiği sırada saksı değişimi yapılan Japon kara çamının zamanlamasından farklı olarak mugo çamı yaz saksı değişimine çok daha iyi karşılık verir.

Geçen yıl internette okuduğum yorumlara göre mugolar erken baharda saksı değişiminden hoşlanmazlar ve yazın aktif olduklarında saksı değişimine güçlü yanıt verirler. Ben 3 mugoya saksı değişimini geçtiğimiz ağustos ayında başarıyla uyguladım. Mugo çamları görünüşe göre büyüme sezonunda saksı değişimi ve kök budamasını tercih eden az sayıdaki ağaç türlerinden birisi.

Görünüşe göre ideal saksı değişimi zamanı, ilk büyüme filizleri uzayıp kesildiklerinde ve yaz sona ermeden öncesidir. Bu, çoğu iklimlerde temmuz ve ağustos aylarına denk gelir.

Sağlıklı bir mugoda eski, iyi drenajı olmayan toprak elle ayıklanabilir ama kökler asla yıkanmamalıdır. Bu, köklere bağlı doğal mikorizalar uzaklaştırılmadan yeni, su geçirgen toprağın kök yumrusunun etrafını sarmasını sağlar. Eğer ağacın gücü konusunda şüpheniz varsa, eski sıkışmış toprağın sadece yüzde 50'sini temizleyin ve geri kalanını bir sonraki saksı değişimine bırakın.

Kök budamasından sonra ağacın dengesini sağlamak için yaprak budaması yapmak gerekli değildir. Çamın mumsu yaprakları köklerden göreceli olarak az su alımına ihtiyaç duyar. Toprak üstü elemenlerde azaltım ile terlemeyi düşürmeye çalışmanın gereği yoktur.

Daha fazla yaprağın bulunması, kök budamasından sonra, kök yumrusunun tamir edilmesinde ve yeniden üretiminde ağaca daha fazla güç verecektir. Ağaç kök ile yapraklar arasında dengeyi kendisi sağlayacaktır.


Pinus mugo has a bad reputation for reacting badly to repotting and rootpruning. It is not unusual to hear of Mugos becoming weak or even dying after a Spring repotting.
Unlike the timing for the Japanese Black Pine which is normally repotted as they come into active growth (the candles have extended and the new needles can be seen held tight against the candle). Mugo pines react far better to Summer repotting.
Following comments I read on the internet last year that Mugos dislike being repotted in early Spring and respond strongly to be repotted while active in the Summer, I repotted 3 Mugos last August with great success. The Mugo pine appears to be one of a few tree species that actually prefer repotting and rootpruning during the growing season.
The ideal repotting time would seem to be after the first flush of growth has extended and is cut back (see below) and before the end of the Summer; this equates to July and August in most climates.
With a healthy mugo, all of any old, poor draining soil that is found can be removed by hand but*do not*wash the roots. This allows new, fast draining soil to be introduced around the rootball without removing the natural mycarrhizae attached to the roots. If you have any doubts as to*the strength of the tree, only remove 50% of any old compacted soil that is found, removing the remainder in the next repotting.
It is not necessary to prune any of the foliage of the pine after rootpruning to 'balance' the tree. The waxy needles of a Pine require relatively little moisture uptake from the roots, there is no need to try and reduce transpiration through the removal of above-ground growth. The more foliage the tree has after rootpruning, the more strength it will have to repair and regenerate the rootmass. The tree will 'balance' the roots and foliage itself.

Kaynak

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön