Konu: Limon/Bahçe
View Single Post
Eski 24-08-2012, 23:35   #5
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Sebze Bahçesiz olur mu? Tüm fideleri tohumdan yetiştirdim ama yerlerini hazırlamak gecikince fideler uzun süre viyollerde kaldılar. Domatesler ancak olgunlaşıyorlar, ancak üzerlerindeki kızarır, o da bize yeter... Sebze bahçesinin üst kısmı çok dik eğimli, bu yüzden o kısma bir basamak daha yapmak istiyorum. Hem çalı çırpının kötü görünümünü kaybeder hem de kalıcı sebzelerimi (Enginar, Adaçayı, Biberiye vb...) oraya dikerim diye düşünüyorum. Sebze bahçesinin kenarında evden artan ve yıllardır bahçede atılı duran kalasları kullandık. Yıllardır hiç korunmadan sapasağlam kaldılarsa sebze bahçemde de bir şey olmazlar diye düşündüm. Bence traversten çok daha güzel oldu.

Bu üzüme benzeyen çeri domatesi geçen sene pazardan alıp çok beğenince tohumluk ayırmıştım. Şeker oranı yüksek, kütür kütür bir cins.
Name:  SEBZE_BAHCESI.jpg
Views: 12000
Size:  55.3 KB
Name:  CERI.jpg
Views: 6044
Size:  48.9 KB

Bu domatesi de geçen yıl Gümüşdereli köylülerden almış, çok beğenince tohumunu ayırmıştım. Geçe kaldılar ama Eylül sıcak gidecekmiş, kızarmalarına az kaldı. Pembe değil ama şekli ona benziyor, iri bir tür.
Name:  DOMATES.jpg
Views: 5142
Size:  48.3 KB

Bu da ancak turşuluk olabilecek kadar büyüyebilecek yamuk karpuzlarımdan biri. Demek tohumunu yaz başında ekebilseymişim karpuz yiyebilecekmişiz.
Name:  KARPUZ.jpg
Views: 5840
Size:  52.0 KB

Domateslerin üst kısmı tamamen yörenin doğal bitki örtüsüyle kaplı. Böğürtlenler, Kuşburunları, bodur ağaççıklar... O bölüm çok çeşitli kuşlara barınak oluyor. Bugün sevgili Fatih Orbay misafirimizdi, kendisini yakalamışken kuş türleriyle ilgili biraz ders aldım. Kırlangıçlar kızılderililerin zafer çığlıkları gibi öterek uçuyorlar, onların yavrularına gelen iri bir kuş türüyle uçarken çok feci kavga ediyorlar. Rahatsız eden kuş Kerkenezmiş. Bahçede otururken, oğluyla çok yüksekten göç eden Arıkuşlarını fark edip gösterdiler. Yine çok yüksekten uçan bir Kartal gördüler. Eylül ayının ortalarında muhakkak gökyüzüne bakmamızı ve Kartal göçünü yakalayabileceğimizi söylediler. Bitkiler, Kuşlar, Kelebekler hakkında o kadar bilgiye sahipler ki hayran oldum... Kelebeklerinin ömrünün bir gün olduğu da yalanmış... (İnanmıyordum zaten)

Manzaraya karşı birer yorgunluk kahvesi içip, işimize devam edelim. Karşı tepe yaprak döken ağaççıklarla kaplı. Fatih bey, Çam ormanlarına göre yangın riskinin az olduğunu ve bu tür ormanlık alanlarda çok daha çeşitli hayvan barındığını söylediler. Sonbahar renklenmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. 15 yıldır ilk kez Karaca gördüğümü söyleyince son yıllarda sayılarının arttığını ancak avlanmanın çok fazla olduğunu söylediler.
Name:  01.jpg
Views: 4940
Size:  62.2 KB


Düzenleyen limon : 31-08-2012 saat 14:37
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön