View Single Post
Eski 24-08-2012, 18:07   #16
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Sirkeli patlıcan / Patlıcan paçası

Geçenlerde yaptığım patlıcan ezmesinden komşuma götürdüğümde tarifinden de bahsetmiştim. Çağrışım yapmış olacak ki eskiden sirkeli patlıcan yemeği yaptığını fakat nasıl yaptığını, malzemelerini tam hatırlayamadığını söylemişti. İnternet'den tarifi buldum, yapıp komşuma götürdüm; beraber yedik.

Patlıcan ezmesinden farkı biber kullanılmaması. Kolay, hafif ve lezzetli bir yaz günü yemeği oldu.

Malzeme

5-6 Adet (ince-uzun) Kemer Patlıcan
2 Su Bardağı Rendelenmiş Domates
1/2 (yarım) Limon
8-10 Diş Sarımsak
6-7 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
2 Çay Kaşığı Şeker
Tuz, Karabiber
Maydanoz (süslemek için)

Yapılışı

Patlıcanları tamamen soyun ve saplarını kesin. Uç kısmını 1 cm. kadar kesmeden, uzunlamasına dörde bölün yani tamamen dörde ayırmayın.

Kararmaması için, patlıcanları soydukça, bol limon suyu sürün.

Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye de bilinen, kısa kenarlı yayvan bir tencereye dizin.

Domatesleri rendeleyin ya da kabukları ile birlikte rondo da çekin.

Domates rendesinin içine; tuz, şeker, karabiber ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.

Karışımı patlıcanların üzerine eşit şekilde yayın.

Orta ateşte kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 40-45 dk. kadar pişirin.

Ayrı bir kapta; sirke ve ezilmiş sarımsakları karıştırın.

Yemeği kontrol edin, patlıcan pişmiş ise; sirkeli sarımsağı ekleyin ve 5 dk. daha pişirin.

Ateşi kapatın ve kapağını açmadan yemeği soğumaya bırakın.

En az 5-6 saat dinlendirin ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.

Kaynak

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön