View Single Post
Eski 22-08-2012, 22:26   #273
ficusginseng
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-08-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
Acil !!!

Merhaba ben yeni üyeyim. Öncelikle forumunuz çok güzel bu güne kadar hep forumunuzu takip ederek bitkimi büyüttüm ancak şimdi ciddi sorunlar yaşıyorum. Acilen yardım rica ediyorum. Biraz uzun ama kusura bakmayın lütfen.

Benim de bonsaim Ficus Ginseng. Kasım ayının başında geldi. Gövdesi toprağın üstünden ince dallara kadar 17 cm yani, en üstteki yaprakla birlikte toplam boyu 34 cm. Bir ay öncesine kadar hiçbir sorun yaşamadım, sağlıklı ve yemyeşildi. Çok fazla yeni yaprak çıkarmaya başlamıştı. Sulamasını gayet düzgün yapıyordum ve spreylemeyi de unutmuyordum. Gübre ve toprak/saksı değişimi yapmadım bu sürede, çünkü bir seneye kadar yapmamam gerektiğini okudum. Budama için de bir seneden öncesi erken diye düşündüm.

Ancak bir ay önce yemyeşil yaprakları dökülmeye başladı. Ne gövdede ne yapraklarda en ufak değişim yoktu, yapraklar yemyeşil ve pasparlaktı gövde de her zamanki gibiydi. Arada çok az sararıp düşen ya uçları kararıp düşen yapraklar oldu ama yüzde 95'i yemyeşilken düşüyordu diyebilirim. Geçer diye bekledim düzenli sulamaya devam ettim, geçmedi. Kimi zaman elimle dokunduğumda pıt diye düşüyorlardı. Daha sonra yine burayı okudum ve toprağını değiştirme kararı aldım. Saksının dibine koymak için taşlar ve özel toprak aldım. Bitkimi saksıdan çıkardığım zaman dibinde bir naylonun olduğunu fark edip çok üzüldüm, meğer altında sızan sular deliklerden değil naylonun kenar yerlerinden sızıyormuş. Bir gün önce sulamıştım ancak ben İzmir'de yaşıyorum bu sıcakta o kadar ıslak kalması imkansız, toprak çok nemliydi. Bir de toprağın rengi siyah olmasına rağmen büyük köklere yakın bir kısmı komple kahverengiydi. Üstelik köklerin dibinde tuzlar görebiliyordum. Allahtan köklerde aşırı bir çürümeye rastlamadım.

Tüm toprağı kökleri tarayarak döktüm. Köklere su tuttum tuzlardan temizlensin diye, epey tuz birikmişti. Çok uzamış olanları kestim. Sarı sarıydı kökler, öyle çürümüş kahverengi yoktu. Dibine taşları koydum sonra biraz toprak koydum sonra bitkiyi koyup aynı burada okuduğum gibi toprakla örttüm. Ancak bitkim aşırı nemden daha yeni çıktığı için sulamadım. Eski toprağında böceğe ya da solucana rastlamadım, zaten var olan yaprakları hâlâ yemyeşil ve pasparlak.

Sonuç olarak sorularım şunlar: Yapraklar yemyeşilken neden döküldü sizce?

İkinci sorum da aşırı nemden çıkmış bitkimi toprak değişiminden sonra hemen sulamalı mıyım? Sulamalıysam ne kadar?

Dökülme sorunu toprak değişiminden sonra da devam ederse ne yapmalıyım?

Bitkimin eve gelişinin neredeyse 10. ayı. Çiçekçi artık gübrenin gerekebileceğini söyleyip bazı yaprak ve kök tonikleri önerdi. Ancak pek bilgisi yok gibiydi, güvenemedim. İzmir'de bununla ilgili gerçekten bilgisi olan bir yere nasıl ulaşabilirim?

Çok teşekkürler şimdiden.

ficusginseng Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön