View Single Post
Eski 20-08-2012, 00:38   #328
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Monsanto'nun Hindistanda GDO pamuk tohumu reklamlarını yayınladığım mesajda bu reklamların ne anlama geldiğini yazmıştım aslında. Buna rağmen;

Alıntı:
Sayın MeyveliTepe'nin reklamları ajitasyon olarak kullandığı belli ama bir şeyi tam olarak anlayamadım... Reklamlara mı karşı, yoksa GDO'ya mı?

Bu reklamların konuya ne gibi bir katkısı var?

Eğer reklamlara karşı ise, kendisiyle hem fikirim.... Bence de son derece basit, sıradan ve bayağı reklamlar.
denmiş. Bu reklamlara anlamını vermenin çok basit olduğunu düşünüyordum ama öyle değilmiş galiba.

Bu reklamları "basit, sıradan ve bayağı" olarak nitelemek yeterli midir, ya da doğru mudur bilemiyorum. Bir şeyin "basit" olması çok değer verdiğim bir özelliktir fakat kastedilen "aşağılık" anlamına yakın olan olsa gerek. "Sıradan" nitelemesi oldukça ciddi. Bu gibi reklamlar sıradan, yani çokça tekrarlayan şeylerse var geldi başımıza. Umarım sıradan değildir.

Ben tek kelimeyle "ahlaksız" ve "kötü niyetli" olarak niteliyorum. Ahlaksız olan reklamın kendisi değil, reklam ile yapılmak istenen şey.

Nasıl mı?

Reklamlardan birinde, büyük tarladan bir vagon pamuk alınabilmişken, GDO tohum ekilen kücük tarladan onlarca vagon pamuk alınabildiğini söylüyor.

Bir diğer reklamda çiftçinin GDO tohum sayesinde tüm borçlarını ödediği, arta kalan para ile de refah seyiyesini yükselttiğini, çocuğu da alet ederek söylüyor.

Oysa bunlar sadece yalan. Dev GDO şirketleri Hintli çiftçileri kandırarak GDO tohum almaya özendirmek için bu reklamları yapmışlar. Zaten iki yakası bir araya gelmeyen, yiyecek üretiminden uzaklaşıp, dünya borsalarında kote edilen, dolayısıyla üretimin gerçekten artma durumunda dahi üretene katkı sağlama olasılığı olmayan ürüne yönlendirilmiş bu insanların durumları gözetilerek bu reklamlar yapılmış. Çoğunluğun kanmaması neredeyse imkansız. Vandana Shiva da bunu anlatıyor zaten.

Sonuç ise ortada. Reklamlarda söylenenler gerçekleşmeyip çiftçi tohumculara ve pestisitçilere ipotek ile iyice borçlanınca şakağa sıkılan kurşunların çoğalması. GDO devlerinin bile bile yaptıkları, başka bir çok şeyde olduğu gibi gayet mübah gördükleri bir şey.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön