View Single Post
Eski 18-08-2012, 21:45   #77
Maviş
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Annemin Ve Benim Sirkem 1. Aşama

Annem ve ben on senedir elma ve üzüm sirkesi yaparız. İlk önce mağzemeler artık mağzemelerden olmaz. Elma en tatlısı, çürükleri ve çekirdekleri ayıklanmış temiz ve yıkanmış olacak. Üzüm tatlı çürüğü ayıklamış ve yıkanmış olacak. Biz 30 Litrelik bidonlarda yaparız. Taşma ihtimaline karşın. Bize sonbaharda akrabalardan ve komşudan üzüm ve elma gelir.

Malzemeler

Üzüm sirkesi:Temiz çürüğü ayıklanmış tatlı üzüm( üzümün kilosu önemli değil ne kadar çok üzüm olursa sirke o kadar güzel olur. Tahminen 10 kilodan fazla olur.) , yarım beyaz ekmek,üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz Su konmayacak. Beyaz bidon veya cam kavonoz. (Büyük cam kavonzun kırılma ihtimalı var.Dikkat etmek lazım.) Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.



Elma sireksi: Elma (tatlı elma), üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz mağzemenin üstünü örtecek kadar aratılmış kireci az, klorsuz su.
Bir çok denememizden dolayı elma sirkesi için tatlı elmanın şekeri yerteri değil. Üstüne ek olarak ya tatlı üzüm ya da üzüm pekmezi. Ek mağzeme koymazsak malesef maya oluşmuyor.

Elmalar yıkanıp, dilimlenip, çekirdek ve çürük varsa bıçakla temizlenecek beyaz bidona veya cam kavonoza konulacak. Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.

Bir sirkenin mayalanması için en önemli noktası hava sıcaklığı ayarlamanız lazım.
Bu seneki sirke karışımı.
Name:  IMG_8348.jpg
Views: 7689
Size:  36.1 KB


Düzenleyen Maviş : 29-12-2012 saat 18:09
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön