View Single Post
Eski 14-08-2012, 19:36   #26
syılmaz
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Sn. s.serdar, üzerinize bu kadar alınmanıza şaşırdım. Kulaktan dolma bilgilerle çoğunluk bazen yanlış şeyleri doğruymuş gibi kabuledebiliyor. Şahsınızı kastetderek, nezaketsizlik yapma amacım yoktu. Zaten şahsınızı kastetmediğim, kulaktan dolma bilgileri üretenleri kastettiğim açıktır.

Gelelim sorularınıza,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Ben bu foruma, oradan buradan duyma, internetten derleme toparlama hiç bir bilgi ve yorum yazmadım ve yazmam da.
Burada sanırım bir taş atma mevzusu da var bana. Kaynağını belirterek internetten derleme yaparak yazılar yazıyorum arada çünkü. Doğru kaynaklardan edinilen bilgiyi paylaşmanın zararı olmadığı gibi faydası vardır. Hayatta herşeyi aynı anda yaşayamayız. Aynı anda hem alman çoban köpeği, hem kangal, hem rottweiler, hem kurzhaar, hem beagle vs. besleyemeyiz. Ama öğrenmek istiyorsak araştırabiliriz. Öğrendiğimizi kaynak göstererek paylaşabiliriz. İntenetten araştırıp bilgi edinmeyi küçümsüyorsanız, hatalısınız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Ben bu foruma, oradan buradan duyma, internetten derleme toparlama hiç bir bilgi ve yorum yazmadım ve yazmam da.
Bu yazınıza ikinci defa değinmek istiyorum, internetten derleme bilgi yazmam diyiyorsunuz ama fotoğrafını eklediğiniz tilki avına katıldığınızı sanmıyorum. İnternetten derlediğiniz bilgilerle bana cevap yazmışsınız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Yazdıklarım ya kendi ihtisas alanıma giren konulardır. Ya da ilk elden görüp, izleyip, bizzat yaşadığım tecrübe ve deneyimlerin sonucudur. Veya konunun uzmanı kişilerden yine bizzat aldığım ama mutlaka sorgulanmış ve doğruluğuna gözlem ve deneylerle yine bizzat ulaşılmış dolayısı ile yaşanmış, görülmüş ve test edilmiş, sonuçta doğruluğu yadsınamaz ve adeta teori haline gelmiş bilgi ve veriler olmasına özellikle dikkat ederim.
Yazdıklarınızın ya ihtisas alanınız olduğunu ya da tecrübe edindiğiniz konular olduğunu söylüyorsunuz. Bu durumda av köpekleri hakkında yorum yaptığınıza göre hem avcı olmalısınız hem de av köpeği besliyor olmalısınız. Merak ettim kaç yıllık avcısınız? Kaç tane av köpeği (cinsleri ile yazasanız sevinirim) beslediniz? Hangi avlara çıkarsınız? Av köpekleriniz hangi kuşları canlı yakalıyor? Deneyimlerinizi (!) gerçekten merak ediyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Kuzey İngiltere’de Galler’de ve İrlanda’da özel üniformalar giyen onlarca zengin insanların yine onlarca AV KÖPEĞİ ile birlikte
düdükler ve borular eşliğinde silahsız tilki avını, tilkileri av köpeklerine yakalatarak ve parçalattırılarak tek el silah atmaksızın nasıl yapılmış olduğu konusunda da bizleri aydınlatırsanız çok memnun olacağım.
Öncelikle belirteyim ben aktif avcıyım, avcılıkta yeniyim bu sene 4. sezonum olacak. Kısa bir süre başka bir arkadaşımla beraber kopay cinsi bir köpek besledik, ben apartman dairesinde o bahçeli bir evde yaşadığı için onun bahçesinde kaldı hep. Beraber tavşan avına çıkardık o köpekle. Ayrıca arkadaşlarıma ait, ingiliz pointer, kurzhaar, drahthaar cinsi köpeklerle ava çıktım, çeşitli tecrübelerim oldu. Yani bu konu hakkında size yazdıklarım internetten topladığım bilgiler değil, kendi kişisel deneyimlerimdir. Bunun altını çizeyim.

50 tane atlı 50 tane köpekle bir tane tilkiyi kovalarsa elbet tilki güçten düşer ve yakalanır. Yalnız ülkemizde böyle bir avcılık kültürü yok. Yoksa tek başına bir kopay avını koşarak yakalayamaz. Tek başına bir pointer, bir drahthaar, bir kurzhaar ya da bir setter kuşun üstüne atlamaz, zaten böyle bir yapıları da yoktur. Kuşu metrelerce uzaktan farkedip, durarak avcıya işaret verir sadece.

Sizin verdiğiniz örnek av köpeğinin doğada av yaparak yaşayabileceğinin ya da kendi başına av yapabileceğinin kanıtı değildir. Cümlemi tekrar okuyun. Eklediğiniz fotoğraftaki kopay cinsi (beagle vs.) köpekleri doğaya bırakın bakalım ne oluyor. Çöp karıştırmaktan başka birşey yapamazlar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
İmkanınız olursa;

PARÇALANMIŞ TİLKİ

TİLKİ

linkinde yazılanları okumanızı, varsa bu sayfadaki yanlışlıkları da dile getirmenizi beklerim.
Eklediğiniz linkler av köpeğinin kendi başına av yaptığının kanıtı değil, insan olmadan köpekler kendiliğinden ava gitmez. Kendi tecrübelerinizi ve ihtisas alanınızda ki deneyimlerinizi de geçtim, internetten de olsa av köpeklerinin av yaparak beslendiğinin bir videosunu bulup ekleyebilir misiniz?

Not: Ülkemizde neredeyse hiç yapılmayan, dünyanın genelinde de çok sınırlı yapılan tazılarla silahsız avın ya da pit bull'lar ile domuz avının istisna olduğunu belirtmeliyim. Sn. S.serdar'ın belirttiği konu kuş köpekleri üzerine başlamıştır. Av köpeği denilince akla ferma verenler ve kopaylar gelir zaten. Ben de kendi başına av yapamaz derken ferma veren ve kopay cinsi köpekleri kastettiğimi ilk mesajımda da belirtmiştim zaten.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Geçen yaz çiftliğin civarına birileri tarafından hamile bir av köpeği terk edilmişti. Çiftlik görevlisi aynı zamanda avcılıkta yaptığından bu köpeği diğer hayvanların arasına alıp kollayıp gözetmişti. Kısa bir süre sonra gün aşırı tavuk ve ördekler parçalanıp yenmeye başlayınca, durumu araştırdığında, yeni gelen av köpeğinin bu işi yaptığını görmüş.
Burada bahsettiğiniz olay av köpeğine özgü bir olay değildir, kümes hayvanlarını ya da kuzu oğlak gibi yetiştirme hayvanları boğma işini her cins köpek (çoban köpeği, husky, av köpeği hatta sokak köpeği) yapabilir. Hayvan bunu yapıyor diye bak işte av köpeği genetiği diyemezsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Kardeşim İstanbul Tuzla Mercan’da oturur. Kendini insan sanan, son derece uyumlu ve eğitimli İspanyol Cocker’ı vardır. Ancak bahçedeki yüzme havuzuna yanaşan kuş ve martıların amansız avcısıdır. Pusuya yattığında elinden hiçbir uçan kaçmaz. Neden böyle yapıyor dediğimde bana uzun uzun ırkının özellikleri ve genlerinde yatan avcılığını önleyemediklerini, ev içinde ise izin almadan ortalıkta bolca bulunan, kek, pasta vs. hiçbir yiyeceğe günlerce aç kalsa bile değil elini ağzını bile uzatmadığını yaşayarak görmüş ve deneylemişimdir.
Ormana terkedilen sokak köpekleri karaca gibi hayvanları öldürüp yiyiyorlar, ne oldu şimdi bu sokak köpekleri aslında av köpeğiydi de içinde ki cevher ormana terk edilince mi açığa çıktı. Hayır, ormana terk edilen köpekler av köpeği değildir, aç kalınca yaşamak için vahşileşir, insan dahil herşeye saldırabilir, yakaladığını yer. Ama bu bütün köpeklerin ortak özelliğidir, av köpeği cinsleri ile alakalı bir durum değil. Bahsettiğiniz cocker'ın davranışları av köpeği olmayan başka bir köpekte de görülebilecek bir özellik.

Tekrar belirteyim. Bu konuda yanlış bir bilgi belirttiniz. Olabilir herkes yanılabilir, bazı şeyleri yanlış bilebilir ama haklıymışsınız gibi üstelikte muhtemelen zerre kadar tecrübenizin olmadığı bir konuda tecrübeliymişsiniz gibi davranıp, ben internetten derleme yazmam deyip, internetten delil göstermeniz, üstelik verdiğiniz linklerin konunun özü ile alakasız olması, gerçekten ilginç.

Perşembe akşamı görüşmek üzere, selametle...


Düzenleyen syılmaz : 14-08-2012 saat 21:40 Neden: İçerik düzenlemesi
syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön