View Single Post
Eski 14-08-2012, 18:48   #25
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz Mesajı Göster
Sn. s.serdar, bu bilgileri size kim vermişse, uydurma sözler söylemiş. Düzeltme ihtiyacı hissettim. Av köpekleri av yapmazlar, avı bulurlar sadece. Siz bir av köpeğini doğada serbest bırakın, avlanarak yaşayamaz, diğer köpekler gibi çöp artık vs. yiyerek yaşarlar.

Av köpekleri kabaca 2 gruba ayrılır (retrieverları av köpeği olarak saymıyorum),

1) Ferma verenler
Yani kuş köpekleri, yerde yaşayan kuş cinslerinin (keklik, bıldırcın, çulluk gibi) yerini durup işaret ederek avcıya gösterir.

2) Kovucu köpekler yani kopaylar
Tavşan, domuz, tilki, çakal gibi avları bulup, kovalayarak avcının önüne getirmeye çalışırlar.

Bunların hiçbiri avı yakalayamaz, sadece avın bulunmasını sağlarlar. Bu sebeple soyunda av köpeği kanı var, tavuğu yakalar boğar gibi sözler ciddiyetten uzak sözlerdir.

Bir de beagle kopay sınıfındadır, kuş köpeği değildir. Yukarıda ki husky ya da husky melezi köpekte de av köpeği kanı olduğunu pek sanmıyorum. En azından tipine ya da huyuna bakarak (sadece bahsi geçen köpek için diyiyorum) bunu söyleyemeyiz.
Sayın syılmaz.

Ben bu foruma, oradan buradan duyma, internetten derleme toparlama hiç bir bilgi ve yorum yazmadım ve yazmam da.

Yazdıklarım ya kendi ihtisas alanıma giren konulardır. Ya da ilk elden görüp, izleyip, bizzat yaşadığım tecrübe ve deneyimlerin sonucudur. Veya konunun uzmanı kişilerden yine bizzat aldığım ama mutlaka sorgulanmış ve doğruluğuna gözlem ve deneylerle yine bizzat ulaşılmış dolayısı ile yaşanmış, görülmüş ve test edilmiş, sonuçta doğruluğu yadsınamaz ve adeta teori haline gelmiş bilgi ve veriler olmasına özellikle dikkat ederim.

Bırakın uydurma sözleri, teorem, postülat, aksiyom ve hipotez niteliğindeki bilgileri dahi çoğu kere yazmaktan çekince gören bir kişi olarak, uyduruk sözler tabirinizi hiç hoş bulmadığımı belirtmek isterim.

Kuzey İngiltere’de Galler’de ve İrlanda’da özel üniformalar giyen onlarca zengin insanların yine onlarca AV KÖPEĞİ ile birlikte
Name:  av.jpg
Views: 48207
Size:  54.4 KB
düdükler ve borular eşliğinde silahsız tilki avını, tilkileri av köpeklerine yakalatarak ve parçalattırılarak tek el silah atmaksızın nasıl yapılmış olduğu konusunda da bizleri aydınlatırsanız çok memnun olacağım.

Ayrıca çeşitli yabancı video sitelerinde av köpeklerinin, tilki, tavşan ve çeşitli kanatlı hayvanları nasıl yakalayıp parçaladıklarına (görüntüleri insancıl olmadığı düşüncesi ile kısmen sansürlenmiş de olsa) Videolardaki ses kayıtlarından ve konuya yapılan yorumlardan açıkça görmek mümkündür.

Konunun çok içinde olmadığımdan, bu hususları sizin “Bunların hiçbiri avı yakalayamaz, sadece avın bulunmasını sağlarlar. Bu sebeple soyunda av köpeği kanı var, tavuğu yakalar boğar gibi sözler ciddiyetten uzak sözlerdir.” Açıklamanız üzerine özellikle yabancı siteler üzerinden araştırdığımda karşılaştım. Doğruluğunu ve yanlışlığını savunmuyorum ama umarım bu konulara da bir açıklama getirirseniz sevineceğim.

Gelelim benim verdiğim açıklamaların dayanak ve kaynaklarına…

Kardeşim İstanbul Tuzla Mercan’da oturur. Kendini insan sanan, son derece uyumlu ve eğitimli İspanyol Cocker’ı vardır. Ancak bahçedeki yüzme havuzuna yanaşan kuş ve martıların amansız avcısıdır. Pusuya yattığında elinden hiçbir uçan kaçmaz. Neden böyle yapıyor dediğimde bana uzun uzun ırkının özellikleri ve genlerinde yatan avcılığını önleyemediklerini, ev içinde ise izin almadan ortalıkta bolca bulunan, kek, pasta vs. hiçbir yiyeceğe günlerce aç kalsa bile değil elini ağzını bile uzatmadığını yaşayarak görmüş ve deneylemişimdir.

Ayrıca bahçe evimin hemen yakınındaki çiftlikte, resmini gönderdiğim husky’de oradan gelmiştir, onlarca çeşitli cins köpek, kedi, tavuk, kaz, ördek ve tavşan bir arada serbestçe yaşarlar. Çiftliğin görevlisi ve hayvanların bakıcısı Ankara Dikmen Avcılar Derneği yöneticisi de olan M… beye bu iş nasıl oluyor, birbirlerine zarar vermiyorlar diye sorduğunuzda, bunlar birbirlerine alışık ve arkadaştırlar, değil zarar vermek bir birlerini koruyup kollarlar yanıtını alırsınız. Çiftlikte hayvan popülasyon hareketi çok olduğundan, yeni köpekler, yeni kediler, yeni tavuklar geldiğinde sorun oluyor mu diye sorduğunuzda, diğerlerinin yeni geleni özellikle takibe aldıklarını, mevcut düzene aykırı her olumsuz davranışı cezalandırmak suretiyle, düzeni devam ettirdiklerini eğer merak ederseniz size de anlatacak ve gösterebilecektir.

Geçen yaz çiftliğin civarına birileri tarafından hamile bir av köpeği terk edilmişti. Çiftlik görevlisi aynı zamanda avcılıkta yaptığından bu köpeği diğer hayvanların arasına alıp kollayıp gözetmişti. Kısa bir süre sonra gün aşırı tavuk ve ördekler parçalanıp yenmeye başlayınca, durumu araştırdığında, yeni gelen av köpeğinin bu işi yaptığını görmüş. Bu arada yavrulamış olan av köpeğini gerek avcılığından gelen sempati, gerekse yavruları olduğu gerekçesi çiftlikten uzaklaştırmayıp, daha kontrol altında tutmaya çalıştıysa da, köpeğin vukuatları durmadı. Bu rağmen bizlere; ne yapalım hayvanın doğasında bu var. Aslanın ceylanı, yılanın fareyi yemesi gibi doğasından gelen bir davranış bu. Ancak iyi eğitilmemiş ve terbiye görmediği için ki sahibi getirip bu civara tek etmiş. Zaten bu haltları yemese terk edilip bırakılacak bir hayvan değil açıklama ve bilgilendirmesini, arzu ederseniz kendi ağzından da alabilirsiniz. Ben bu olay ve gelişmeleri başından sonuna kadar bizzat izlemiş ve görmüş ve yaşamış olarak, forum bir üyesi olarak, yaşanmış bu olayları hiçbir yorum ve değerlendirmede bulunmadan konuya aktardım.


Konuya ilişkin yazımda, belirttiğim hususları; şundan duydum veya birisi bana söyledi şeklinde hiç bir beyanım olmadığı halde, bu bilgilerin tevatür veya bir söylenti şekliyle bana aktarılmış olduğunu düşünmeniz de, bence en azından bir nezaketsizlik örneğidir. Dediğim gibi her iki olayda tarafımdan izlenmiş, gözlenmiş ve doğrulanmış olaylardır. Dolayısı ile “bu bilgileri size kim vermişse, uydurma sözler söylemiş.” Şeklindeki sözleriniz Serdar uydurma sözler söylüyor şekline dönüştüğünü ya da bu anlam ile ötüştüğünü ikazen hatırlatmak isterim.

İmkanınız olursa;

PARÇALANMIŞ TİLKİ

TİLKİ

linkinde yazılanları okumanızı, varsa bu sayfadaki yanlışlıkları da dile getirmenizi beklerim.

Saygılarımla.

Dip. Birazdan şehirdışına çıkacağımdan Perşembe akşamına kadar foruma bakabilme imkanım olamayacaktır...

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön