View Single Post
Eski 03-05-2007, 08:09   #12
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nil Mesajı Göster
Sevgili Memet,

Ben bu işlerin uzmanı değilim ama, kabak tatlısının kabaklarının sert ve gevrek olması için kireçli suda bekletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ondan sonrası bildiğimiz usül olacak...

Kireçli su, 2-3 litre suya 100 gr kadar sönmemiş kireç karıştırılarak elde ediliyor. Suyun durulması için 7-8 saat gerekir. Bundan sonra su dikkatle tortusundan ayrılıyor ve kabaklar bu suya atılarak 2-3 saat veya bir gece bekletiliyor. Bekletme süresi çeşitli tariflerde farklı veriliyor. Bu süre kabak dilimlerini büyüklüğüne göre değişiyor sanırım. Tabii kabağın cinsine, içerdiği su miktarına belki şeker miktarına göre de değişebilir. İstenen sertlik derecesi de bu sürede rol oynayabilir bence. Küçük dilimler için 2-3 saat yeterli. Çok sert istiyorsanız süreyi daha uzun tutabilirsiniz. Örneğin kabak reçeli için kabak dilimleri 1 gün bekletilirmiş (sizin kasdettiğiniz de reçeli olmasın?).

Unutmadan, kabakları kireçli sudan çıkardıktan sonra birkaç su çalkalamak gerekir. 7-8 sefer çalkalamak iyi bir ölçüdür.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Nil
Bu kirecin insan sağlığına zararı yok mu?Ne kadar yıkansa da kabak kireçli suyu içine çekiyor ve sertlik böyle sağlanıyor...Tadı çok güzel oluyor bu bir gerçek ...ama sağlık yönüden açıkçası şüphelerim var ???

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön