View Single Post
Eski 09-08-2012, 22:09   #14
syılmaz
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Alman sınıfı - Amerikan sınıfı (German Lines - American Lines) Alman çoban köpekleri

Satılık köpek ilanlarına baktığımda, hakiki düşük belli alman çoban köpeği gibi ibareleri sıkça görmekteyim. Alman çoban köpeklerinde moda olan bel düşüklüğü konusunun aslını astarını araştırmak istedim.

Bulduğum yabancı bir kaynaktan özet olarak bir kısmını çevirdim, çeviri hatalarım olabilir.

--------

Alman sınıfı ile Amerikan sınıfı (sınıftan kasıt bu ülkelerde yetiştirilmiş, soy ıslahı bu ülkelerin köpek yetiştiricilerinin tercihine göre yapılmış manasındadır) Alman çoban köpekleri arasında ki farkları inceleyelim.

Alman sınıfı köpekler, Amerikan sınıfı köpeklere oranla azıcık daha iridir, renkleri Amerikan sınıfı köpeklere göre daha koyu olma eğilimindedir. Dış görünüşte ki asıl dikkat çekici fark ise köpeklerin duruşudur. Alman sınıfı köpeklerin arka kısımları birazcık daha düzdür, Amerikan sınıfında ise baştan başlayıp, kuyruk sokumuna kadar daha net düşürek devam eden bir açı gözükür. Aynı zamanda kalça eklemleri de daha keskin açılara sahiptir. Bu özellikleri ile Amerikan sınıfı köpekler Almanya'da göreceğiniz Alman çoban köpeklerinden görünüş olarak farklıdır.

Bazı insanlar Amerikan sınıfı köpeklerin bu görüntüsünü daha güzel bulsa da, bazı insanlar bunun bir zevk meselesi olamayacağını, sağlık meselesi olacağını düşünmektedir. Çünkü bu görünüş Alman Çoban Köpeği'nin doğasında yoktur ve bu şekilde üretilmesi onun kalça çıkıklığı gibi bir sağlık sorununa daha yatkın olmasına sebep olmaktadır. Alman sınıfı köpeklerde kalça çıkıklığı problemine daha az rastlanmaktadır.

Mizaç bu köpek türü için çok önemlidir. Alman çoban köpekleri çok iyi bir aile köpeği, çok sosyal bir köpek aynı zamanda çok koruyucu bir köpektir. Amerikan sınıfı köpeklerin bel düşüklüğüne göre seçilip, üretilmesi iş yapabilme yeteneğinin azalmasına sebep olmaktadır.

Amerikan sınıfı köpekler alman çoban köpeğinin asıl amacı olan iş yapabilme kabiliyetine göre seçilip üretilmemekte, köpek şovunu kazanma, güzel olma gibi kriterlerle seçilip üretilmektedir.

1. fotoğraf Alman sınıfı
2. fotoğraf Amerikan sınıfı

Kaynak: The German Shepherd Dog: December 2009

Bu yazının devamı niteliğinde ki 'İş Sınıfı' ve 'Şov sınıfı' alman çoban köpekleri hakkında ki yazının özetini hazırlar hazırlamaz ekleyeceğim.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen syılmaz : 10-08-2012 saat 00:04 Neden: İlave yazı
syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön