View Single Post
Eski 09-08-2012, 15:12   #5
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Linke göre yapraktan gübreleme tamamlayıcı olarak uygulanıyor.
...gelelim çok eleştirilen zinhar kabul edilmeyen YAPRAKTAN GÜBRELEMEYE:kitaplar hiçbir bitkinin yalnız yapraktan beslenmesinin mümkün olmadığını,toprağa muhakkak gübre verilmesini aksi halde yeterli verimin alınamıyacağını söyler.doğrumudur;doğrudur.katılıyorum.ancak zeytin ağacı başka.nasılmı;şehriçlerindeki kaldırımlarda büyüyen zeytinlere gübremi veriliyor?birçok yerdeki kayaların içinde ulaşılması dahi çok zor olan yerlerde yetişen zeytinlere hiç gübre verilmeden nasıl mahsül veriyorlar.işte yaşadıklarımdan örnekler:”mühendis bey ben 10 senedir toprağa hiçbirşey atmadım,hersene yapraktan gübreleme yapıyorum.azotumu,potasımı yapraktan veriyorum.her senede var yok olmadan zeytin alıyorum.masrafımda,toprağa atılanın 1/3 ü kadar.ilacın içine zamanı geldiğinde gübremi koyup atıyorum.”bir başka çiftçi”topraktan gübreyi mahsülü görmeden atıyoruz.doğal bir afet olursa hiç mahsül alamıyacak duruma düşersek atılan gübreyi geri alamayızki” bir başkası,”ben bir miktar topraktanda gübre veriyorum,ancak mahsülün miktarına,tutuşuna göre,ağırlığı yapraktan gübrelemeye veriyorum”.bu görüşleri çeşitlendirmek mümkün.söylenenler doğru.peki;kullanılan gübreler hangileri:yapraktan atılan azotlu gübre triozon azotu içeren gübreler.potas olarakta,KTS kullanılıyor.zaten ister topraktan ister yapraktan gübreleme olsun her halikarda iz elementleri(demir,bor,çinko, …. Vb.)yapraktan kullanmak durumundayız.bir uyarı : piyasada çok,çok fazla kalitesiz gübre var,dikkatli olunmalı.ayrıca son zamanlarda teknik geliştikce mahsül tutumunu artıran,kaliteyi iyleştiren,kararmayı erkene alan …. Birçok olumlu sonuçlar veren adına” bitki gelişim düzenleyicileri”denen,ürünlerden kaliteli olanları kullanmanın büyük faydalarınıda gördük.tavsiyede edilir.son zamanlarda teknikteki hızlı gelişme sadece teknolojide olmuyor elbette tarımdada yeni yeni ürünler bulunuyor.faydalanmak lazım.yapraktan gübrelem yapanların yanıldıkları konulardan biri;topraktan atılan gübreleride yapraktan uygulamak yanılgısına düşmeleri.yaprağa her atılan yapraktan alınmaz. Kendinizi aldatıp para ve ürün kaybına uğramayın.örnek:kendinize demir noksanlığına dayalı kansızlık varsa ve siz demirli praparatlar yerine demir bilya yutarsanız olurmu.olur sonucunu sabahleyin tuvalette görürsünüz.damlama sulamayla beraber gübrelemeyide çok faydalı buluyorum.hayvan gübresi veya yeşil gübre yapamıyorsanız;piyasada toprağın yapısını güzelleştiren birçok “hümik asitli”gübre var bunlarıda kullanabilirsiniz.
Erdek Tarım: ZEYTİNDE GÜBRELEME


Bu aktardığım yazı da, 35 yıllık aynı zamanda çiftçilikte yapan emekli bir ziraat mühendisinin tecrübeleri..

Gerçekten, kırda bayırda hiçbir gübreleme yapılmayan, fakat sağlıklı, iri taneler yapan zeytinlere sizde tanık olmuşsunuzdur belki..

Ben sadece yapraktan gübreleme ilede iyi mahsul alınabileceğine inanıyorum..
Bu yol daha ekonomik..

Bitki, toprağın yapısı bozuksa her topraktan verilen gübreyi alamaz..ama yapraktan alma olanağı daha yüksek bence..

Toprakta aslında, atıl durumda, fakat bitkinin alamadığı çoğu madde var..
Bunların alımını sağlamak için leonardit ve humik asit takviyesi yaparak topraktaki zaten mevcut besinlerin bitki, tarafından alınabilirliğini arttırmak gerek..

Bilmiyorum..Ben iki yıldan beri hem leonardit hemde humik asit verdim topraktan..birde 3x15 gübre az miktarda..

Ayrıca çiçeklenme öncesinden başlayarak dördüncü defa DoktorTarsa'nın Proton denizyosununu verdim yapraktan..

Bu yıl, toprağım çok çok fakir olmasına rağmen ilk defa zeytinlerim kuraklığa daha dayanıklı, daha gürbüz, daha bir acı yeşil oldular..
Meyve tutumu çok çok arttı..karabiber dökümü dahil, tane dökümü çok çok azaldı..

Seneye topraktan suni gübre hiç vermeyeceğim..Hasat sonunda başlayacağım denizyosununu yapraktan vermeye..
Ayrıca, kışa girerken, yine Doktor Tarsa'nın toz humik asitini 25 kiloluk nemli leonardit çuvalına 150-200 gram karıştırarak topraktan vereceğim..
Dekara 50 kilo borlu ve çinkolu leonardit+ dekara 300-400 gram toz humik asit vermiş olacağım..
Bu leonardit ve humik asitin toprağın betonlaşmasını ve kistik yapısını bozduğunu gözlemliyorum bu yıl..

Birde, yapabilirsem sonbaharda acı bakla, fiğ, çavdar, yulaf gibi bitki tohumlarını serpip diskaro ile karıştıracağım toprağa..
Bunlarıda baharda motorlu tırpanımla biçeceğim..Çok çabuk kuraksıyan aşırı kumlu toprağın malçlanması için iyi olur gibime geliyor..
Ayrıca azot takviyesi için yeter gibime geliyor bu..


Düzenleyen pria : 13-08-2012 saat 23:37
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön