View Single Post
Eski 29-07-2012, 20:24   #48
iyibirinsan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 134
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kemal Kabcık Mesajı Göster
BALKON VE BAHÇEDE SEMİZOTU YETİŞTİRİCİLİĞİ BULGULARI:

Balkonumda, saksı içerisinde semizotu yetiştiriciliği üzerine araştırma yaptım. Semizotu; hasat zamanı bekleyişinde sabırsızlık sergileyenler için, bakımı ve sonuca ulaşımı kolay olan bir bitki. Semizotu; bir gecede çimleniyor ve kendi varlığını saksıda gösteriyor. Kaç gün içinde hasat edildiğini bilmiyorum. Sanırım 15-20 günlük bir bakım ile, bolca sulanan semizotları, mutfağımızda yemeği yapılacak kadar bir gelişim sergiliyor. Semizotunda hasat zamanı gelince; fazla bekletilmemeli ve semizotlarını bir an evveli hasat etmek gerekiyor; çünkü, saksıda gelişimini sürdüren semizotu, hasadının gecikmesi halinde, tohuma kaçıyor ve kısa sürede çiçekleniyor. Taze ve leziz semizotu yemek isteyen; hasat zamanı ayarında, dikkatli ve duyarlı bir semizotu yetiştiricisi olmaya özen göstermelidir!

SEMİZOTUNUN SAKSI TOPRAĞININ HAZIRLANIŞI ve ALINAN SONUÇ:

İlk denememde; saksı içerisinde, 3 litreyi geçmeyen saf torf gübresi kullandım. Ve kısa sürede semizotunun gelişimini gözlem altına aldım. Semizotu; sıcak iklimi seven bir bitki; bu sebeple, saksı olarak kullandığım 5 litrelik su kabının üzerine, su kabından kestiğim, su kabının üst kısmı da kapatma gereği duydum. Yani, semizotu, yaz iklimi şartlarında, ağustos ayının 15’inde yaşanan sıcaklığa rağmen, bir de sera sıcaklığını ilave etmek istedim ve semizotları yüksek sıcaklığa da dayanıklı bir bitki olduğunu gösterdi. Ne yapacağımı bilmediğimden, kısa bir süre sonra, yeterli sıcaklığın mevcut olduğunu düşünerek; su kabının üzerini kapatmaktan vazgeçtim. Ve semizotları; Akdeniz ikliminin normal şartlarında açık alanda balkon şartlarında yetiştirdim. Semizotu tohumunu, saksıma serpiştirirken, sofrada kullandığımız tuzluğu kullanmayı tercih etmiştim. Saksı içerisine; 5 kez tuzluğu kullanarak tohum serpiştirdim. Yani; tuzluğu 5 kez, saksı üzerinde sallamış olduğumu ifade etmeye çalışıyorum. Semizotu tohumları saksıya çok sık aralıklarla düşmesine rağmen; gelişim gösterdi ve semizotu boyu, bir karıştan fazla büyüklüğe ulaştı. Tecrübe sahibi olmadığım için; semizotlarını hasat edemedim: çünkü, biraz daha büyüsün diye beklerken, semizotları çiçek açtı ve tohumunu vermeye başladı. Şimdi; semizotları hala saksıda ve yerine yeni bir sebze dikilmek üzere beklemekte.

SEMİZOTUNUN BAHÇE TOPRAĞINDA YETİŞTİRİLMESİ ve ALINAN SONUÇ:

Bahçemizde, 1 metrekarelik bir alana; sofrada kullandığımız tuzluğun yardımıyla, saksıya eker gibi, semizotu tohumlarını serpiştirdim. Tohumların üzerine; 5 milimetrelik bir toprak serpiştirmiştim. Tohumları; tesviye edilmiş, düz bir alana ekmiş olmamdan dolayı, tüm tohumlar aynı anda çimlendi ve toprak üzerinde kendilerini gösterdi. Yani; tohum serpiştirmesinde; tesviye işlemine büyük önem veriyor ve tohum üzerine aynı ölçüde toprak yaymaya dikkat etmeye çalışıyorum. Bahçemde; semizotu yetiştiriciliğinde kullandığım toprak, çiftlik gübresi ile desteklenmişti. Ve sonuç olarak; saksıda yetiştirilen semizotundan iki kat büyüklüğe ulaştı. Yani; semizotu 2 karış boy yaptı, semizotu, zemine yapışarak, gövde kalınlığını da 2’ye katladı. Semizotu tohumları sık ekildiği için; gelişim gösteremeyen semizotları cılız kaldı. Yani; semizotu sık ekilmiş olsa dahi, aralarından bir çoğu kendini geliştirebilecek imkanı bulabiliyor. Gövdesi kalınlaşan semizotlarının sadece yapraklarını kullanarak; yoğurtlayıp yedim.

Sanırım; semizotunun kızıltoprak gıdası da almak isteyen bir yapısı var; bu sebeple, araştırmalarımı, saksı içerisi, semizotu yetiştiriciliğinde, saksıma, kızıltoprakla karıştırılmış torf gübresi kullanmayı düşünüyorum. Bu arada çiftlik gübresi de eklemeyi düşünüyorum.

Saygıdeğer arkadaşlar; araştırmalarımın sonucunu kaleme almak istedim. Türkçe’yi kullanma becerimde, bazı hatalarım olacaktır. Affınıza sığınarak; bu raporumu, karşılık beklemeksizin sizlere sunuyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir.

SEMİZOTU YETİŞTİRİCİLİĞİNDEKİ HATALARIM:

1- Tohum serpme işlemini daha bilinçli yapmalıyım!
2- Bol su vermeyi ve toprak seçimini iyi tahlil etmeliyim!
3- Hasat zamanı gelince; ivedilikle hasadı gerçeklemeliyim!
4- Hasat edilmiş semizotunu buzdolabında fazla bekletmemeliyim.
5- Semizotunun dengeli beslenme alışkanlığındaki yeri ve önemi öğrenmeliyim!

SAYGILARIMLA!..
SEVGİLERİMLE!..

Kemal KABCIK

{HATALARIMI AYDINLIĞA KAVUŞTURAN DOSTLUKLARA İHTİYAÇ DUYDUĞUMU SAYGIYLA ARZ EDERİM!}
çok teşekkür ederim değerli kardeşim bende balkonda Tıbbi yeşil nane yetiştiriyorum şimdi de şeker otu yetiştirmeye başlayacağım inşallah semiz otu dediğin gibi kırmızı toprakda antep de çok güzel yetişiyor.İçinde omega 3 vitamin olan en iyi en ucuz yiyecekdir.Sizleri semiz otu yetiştiriciliği grubumuza davet ederim.

iyibirinsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön