View Single Post
Eski 27-07-2012, 12:46   #57
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Mehmet Bey,

Hesabınızı 40-60 kg verimlere göre yapmayın derim.. Türlü türlü bilgi var internette, ceviz işini cazip göstermek amaçlı. Ama "cephede durum farklı". Internette belirtilen verimlere ortalamada ulaşmak için epey efor sarfetmeniz, ideal toprak yapısına sahip olmanız, hatta belki yapmak istemediğiniz kimyasallardan kullanmanız gerekecek..

1. İzmir Urla'da kayınpederin deniz seviyesine yakın bir rakımda yazlığı var. Bahçesinde bir adet 8-9 yaşında çetin ceviz ağacı var. Çok aşırı olmasa da meyve veriyor, üstelik etrafında bilinçli ekilmiş bir tozlayıcı olmamasına rağmen. Soğuklama ihtiyacı önemlidir. 200-300 metre olunca bir nebze daha rahat olacaktır. Demekki İzmir'de ceviz oluyor ama soğuklama ihtiyacı tam giderilmeyince verime etkisi olması muhtemeldir.

2. Toprağı ekmeden önce işlemeniz bence şart. Bakın Sn. Meyvelitepe bu blog yazısında ne demiş:
Alıntı:
Bu yıl bahçenin toprağını hiç işlemedik. Yani sürülmedi, çapalanmadı, tırmıklanmadı. Yine kavun karpuz, üç kız kardeş (mısır, fasulye, kabak) ektik yer yer. Her kökün dibine yarımşar kova keçi gübresi veya keçi gübresinden yaptığımız komposttan vermeyi ihmal etmedik. Kıştan da tüm araziye bakla ekmiştik. Binlerce baklayı 1-2 sefer budayarak toprağa verdiği azot miktarını arttırmış, sonunda yine sürmeyip dipten kesmiştik.

Bunca emeğin sonunda, geçen yıl her biri 25 kilo gelen karpuzların yerine 3-5 tane yumruk büyüklüğünü geçmeyen karpuzumuz, 5-6 koçan mısırımız oldu. Kışlık diye ektiğimiz fasulyeden gelecek yıl tohumluğunu zor aldık. Aradaki tek fark, toprağı işlemedik, kazmadık, tırmıklamadık.

İster istemez Aşık Veysel’in dizeleri geldi aklımıza;

“Koyun verdi, kuzu verdi, süt verdi
Yemek verdi, ekmek verdi, et verdi
Kazma ile dövmeyince kıt verdi
Benim sadık yarim kara topraktır”


Oysa toprakta her şey vardı. Muhtemelen olmayan tek şey hava idi. Çok killi ve yoğun toprak, bir kaç solucan deliği ile hava alma ihtiyacını karşılayamamıştı. Yazın sıcak günlerinde su kaybedip biribirine kenetlenen kil tanecikleri betonlaşmış, çatlaklar oluşturmuştu.
Permakültür felsefesine inancınızdan ötürü tüm araziyi riperle sürmek istemeyebilirsiniz. Ancak tavsiyem en azından fidan çukurlarını kepçeyle çok derin açmanız ve toprağı yerle bir etmeniz. Bugüne kadar gördüğüm tüm toprak analizlerinde organik madde miktarı düşüktü, sizde de benzer bir durum çıkarsa şayet (ki gayet büyük ihtimal), bozacağınız bir denge zaten yok demektir. Dolayısı ile sokun kepçeyi, kompakte olmuş toprağı bir rahatlatın.

Bakın Sn. Halil Önen'in "Toprak işlemesiz tarıma doğru" başlıklı bir kaç yazısı var. Ben çok beğeniyorum. Size de tavsiye ediyorum.
Halil Önen / Aliağa, Menemen, Belen
187, 189, 190, 192, 194, 197 numaralı mesajları ilginç bulacağınıza eminim.

3. Tarım işinde yeni değilseniz, bahsettiğiniz bitkilerin tarımına yabancı değilseniz, ve bu ara ürün ekiminin fidanlarınıza zarar vermeyeceği konusunda eminseniz ve işçilerinizi bu yönde eğitebileceğinizi düşünüyorsanız deneyebilirsiniz. Ancak ara ürünü çok dikkatli seçmeniz, ceviz fidanlarına bu ürünün tarımı süresince (toprak işleme, ekim/dikim, gübreleme, ilaçlama, hasat) zarar gelmeyeceği konusunda gerekli özeni gösterdiğiniz varsayımı ile olabilir.

Kötü gidebilecek noktalar şunlar:
a. Yetiştireceğiniz ürün ceviz fidanlarınızı bastırabilir (örneğin susam, fiğ gibi tek senelik bitkiyi yaygın şekilde dikkatsizce ekerseniz daha bir bebek olan fidanlarınızı boğabilirsiniz)
b. Yetiştireceğiniz ürünün ekimi/dikimi öncesi toprak işlenirken fidanlarınız zarar görebilir, toprak sıkışabilr
c. Yetiştireceğiniz ürünün ilaçları ve gübreleri ceviz fidanlarınıza uymayabilir
d. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sırasında fidanlarınız zarar görmemeli
e. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sonrasında bahçenizde istenmeyen atıklar kalmamalı
f. Yetiştireceğiniz ürün toprağı belli mikro/makro elementler açısından fakirleştirmemeli

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön