View Single Post
Eski 27-07-2012, 09:09   #2160
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Sevgili SDurul gece yatmadan önce son düşüncem bu olmuş ki, rüyama bile girdiniz Şimdi gelelim enzim yapımına:

Bize gerekli olan malzemeler: 5 lt.lik su bidonu, 3 lt. içme suyu (hani dışkısız olması tavsiye edilir), 900 gr. evsel atık (sebze meyve kabukları vs.), 300 gr. pekmez/ kahverengi şeker/melas seçeneğinden biri . Ben kahverengi şekerden tam randıman alamamıştım, melas bulma imkanım da yoktu. Bu durumda pekmez benim için en doğru seçenek.

Kullanabileceğimiz malzemeler konusunda, buradaki listede NPK oranları ile ilgili çok güzel bilgiler var. Yapacağımız enzimde aşağı yukarı bir NPK dengesi tutturmamız için bu listenin el atında olması iyi olur. Örneğin Mayıs ayı sonlarına doğru hazırladığım enzim için ben; yeşil yonca, bezelye kabuğu, muz kabuğu, patates kabuğu, elma kabuğu, portakal kabuğu, salatalık kabuğu (kavun piyasada yok gibiydi çok istediğim halde kullanamadım, bu aralar en iyi malzemelerden biri), karnabahar kökü, kivi kabuğu, yumurta kabuğu, toz deniz yosunu, ceviz kabuğu, kemik unu kullandım. Biraz daha zenginleştirmek adına evdeki hümik asitten 2 kaşık kadar ilave ettim. Siz çok şanslısınız, bu dönemde elinizin altında bir yığın malzeme vardır.

Şimdi gelelim yapılışına: 900 gr. Meyve, sebze atıkları ve diğer malzemeleri yıkayıp mümkün olduğunca ufaltarak (ben sebze meyveleri doğrayıcıdan geçiriyorum, ceviz kabuklarını mümkün olduğu kadar kırıyorum, yumurta kabukları zaten ufalanıveriyor) 5 lt.lik bidonun içine dolduruyoruz. Üstüne 3 lt. temiz içme suyu ve 300 gr. Pekmez ilave edip, bir-iki tatlı kaşığı kadar da toz maya ekliyoruz. Tamam bitti işte Şimdi ağzını kapattığımız bidonu bir kenara koyup enzimin oluşmasını bekleyeceğiz.

Fermantasyon sırasında gazın çıkabilmesi için birçok yöntem var. Ben balon yöntemini kullanıyorum (aslında çok güzel bir musluk sistemi var, onu almak iyi olacak da nerede satıldığını unuttum). Yalnız balona dikkat edip arada gözlemek iyi olacak. Birkaç günde bir balonlar yırtılabiliyor. Zaten bir süre sonra anlıyorsunuz balonun kaç gün dayanabileceğini. Bu yüzden ben birkaç balonu hep el altında tutuyorum.

Balonu birkaç yerinden delip bidonun ağzına kapattınız, tamam bırakın artık fermantasyon başlasın. Duruma göre 20 gün ile 3 ay arasında bir sürede fermantasyon bitecektir. Bunu balonun sönmesinden anlayacaksınız. Benim bu son yaptığım enzimin fermantasyonu hava sıcak olmasına karşın 2 ay sürdü ama valla harika bir şey çıktı ortaya diyebilirim. Berrak tertemiz bir sıvı besin yapmışım

Yazının uzunluğundan atom bombasını parçalıyormuşuz duygusuna kapılmayın. Hani vardır ya, yeni bir şey alırız da kullanma kılavuzunda 8 sayfa okuyup bir şey anlamayız ama alt tarafı 2 düğmeye basılacaktır. İşte aynen böyle. Enzimi yapmak, bu yazıyı okumaktan çok daha kolay

Kolay gelsin diyorum, sevgiler

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön