View Single Post
Eski 27-07-2012, 01:13   #68
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Yazdıklarımı anladığınızı düşünmediğim için tekrar yazıyorum.

Bir insan elbette ki ölen bir canlıya üzülür içinde azıcık merhamet, vicdan taşıyorsa bile bile de bir zarar veremez. Ancak mesele sizin dediğiniz avucunuzun içinde ölen canlıya üzülmek ya da üzülmemek değil. Mesele o canlının sizin evinize kadar nasıl geldiği, süreci anlayabilmek. Sizin petshoplardan aldığınız her hayvan bu işin ticaretini yapan insanlara destek olmak ve onları bir nevi teşvik etmektir. Sizin en insanî duygularınız bu insanlar tarafından sömürülür ben hep şuna benzetiyorum, sokakta mendil satan çocuğa acıyıp aldığınız her mendil verdiğiniz her 50 kuruş bu işin mafyasını besler ve çocuk sömürüsünün devamına katkıdır. Hayvan ticareti de aynen böyledir.
Tabi ki havada uçan muhabbet kuşu göremezsiniz çünkü ülkemizdeki bütün muhabbet kuşları kafeslerde kapalıdır, fırsat bulduğunda bu zavallıcıkların açık kafes kapısından uçup gitmesi onların özgürlük isteklerinin de içgüdülerinin de en bariz ifadesidir. Kaldı ki muhabbet kuşunun vatanı bizim ülkemiz coğrafyası da değildir, kafesten kaçıp gitse bile yaşama şansı o kadar azdır ki kısa süre sonra ölürler.
Konunun sadece muhabbet kuşu ile sınırlandırılması da yanlıştır. Tırtıl toprakta, Sibirya kurdu Sibirya soğuğunda, kuşlar ormanında ya da ağacının dalında kurduğu yuvasında, aslan, kaplan, ayı, ceylan ... ormanında balık denizde ya da okyanusta ... mutludur ve bulundukları yerde de kalmalıdırlar. Bu onların en basit ve en temel haklarıdır ve haklarını savunmaktan aciz canlıları toplayıp oradan oraya sürüklemek, kafeslere kapatıp insanları eğlendirsin diye hayvanat bahçeleri kurmak ya da sirklerde ateş çemberinden atlatmak, evinde kafese ya da akvaryuma kapatıp hava alsın diye arada bir balkona çıkarmak onların yaşam haklarına tecavüzdür ve büyük bir zalimliktir. Bu hayvanseverlik de değildir kimse kendini kandırmasın.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön