View Single Post
Eski 26-07-2012, 13:48   #56
mehmetgurmen
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Herkese değerli katkı ve paylaşımları için çok teşekkür ederim; kitaplardan çok daha değerli bilgiler bu tecrübeler.
Birkaç ay içinde İzmir bölgesine taşınma planımız var ve ekolojik yöntemlerle - kimyasal kullanmadan ceviz üretmek istiyorum ve bununla ilgili birkaç sorum olacktı:

1. Sözkonusu bölgede 250-300 mt rakımda verimli hangi tür ceviz ağacı yetiştirebilirim? İzmir bölgesi ceviz için sıcak kalır diyenler oluyor. Her cevizin mutlaka soğuklanması gerekiyor mu ve bu bölgede (sizlerin tahmini) gereki soğuklanma ile olgun döneminde chandler türünde yine 40-60kg arası verime ulaşabilir miyim?

2. Herkes arazinin hazırlığı aşamasında sürülüp kabartılması gerektiğini yazmış. Oysa ki permakültür ilkelerine göre toprağın üst tabakasındaki mikroorganizma dengesini altüst ettiği için toprak asla sürülmemeli. (Sürmek, üst toprak deprem etkisi yaratıyor ve oradaki mikroorganizma dengesi uzun yıllar sonra ancak tekrar kurulabiliyor). Bu yüzden toprağı hazırlamada yoğun örtü Malç ve sonrasında doğal gübre kullanılabileceğini düşünüyorum. Hem toprağı yumuşatmak (oksijen alması için) hem de besince zenginleştirmek adına 2 dönem (6 ay) ard arda malç yaptıktan sonra fidanları diksek nasıl olur? Bu konuda özellikle sayın Çamtepe ve dere1974ün yorumlarını bekliyorum.

3. Ceviz diktiğim araziyi, yine kardeş bitkiler prensipleriyle aynı zamanda sebze bostanı olarak kullanmak istiyorum. Ceviz ağacı altında bitki yetişmez derler ama çok büyümeden yani ilk 3-4 sene bu yöntem uygulanabilir ve böylece polikültür yani çok çeşitli bitkiyi arazide bir arada bulundurduğumuz için hem zirai mücadelesine gerek kalmaz hem de çeşitli ürün almış oluruz. Ne dersiniz?

Değerli yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

mehmetgurmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön