View Single Post
Eski 24-07-2012, 14:09   #16
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Inverter'ınızın gücü anlık olarak sistemden çekebileceğiniz maksimum gücü gösterir. Dolayısı ile en fazla 300W'lık güç çeken cihazları bağlayabilirsiniz.

300W toplamını hesaplarken bobin içeren özellikle motorlu cihazlara çok dikkat etmelisiniz zira ilk çalışma anında 300W'dan fazlasını çekerler ve inverter'ınıza zarar verebilirler.

300W demek kabaca 100W'lık 3 klasik ampül demektir. Ancak elektriği ne kadar zor ürettiğinizi bilerek enerji tasarruflu cihazlara yönelmeniz doğaldır. Örneğin yeni nesil enerji tasarruflu lambalar 14W gibi bir tüketim karşılığında 80W'lık akkor lambanın ürettiği ışığa eşdeğer ışık üretmektedirler.

Çalıştırmak istediğiniz aletlerin bir listesini yapın ve güç tüketimlerini bulun. Güç tüketimleri cihazların üzerinde yazar. Örneğin evinizdeki buzdolabınızın arkasında muhtemelen kompresöre yakın bir yerde bir metal etiket göreceksiniz. Orada cihazınızın anma değerleri yazılıdır. Televizyonunuza da bir bakın, hepsinin üstünde anma (rated) güç tüketimini görebilirsiniz.

Buzdolabının içindeki kompresörünüz bir AC-motor içerdiğinden üstünde yazan Watt değerini aynen almamalısınız. Bazı cihazların üzerinde çektiği maksimum akım da Amper cinsinden yazmaktadır. Eğer bağ evi gibi bir yerde yenilenebilir enerji ile çalıştıracağınız bir buzdolabı istiyorsanız bağ evine götüreceğiniz buzdolabına DC-kompresör taktırın. Toplam sistem maliyetini düşürürsünüz bu şekilde.

Akünüzün kapasitesi ise ne kadar uzun süre güç sağlayabileceğini belirtir. 12V 72A-h ise size toplam 864 W-h enerji sağlayacaktır kabaca (sistemdeki kayıpları ihmal ederek yazıyorum). Yani eğer 200W güç çekiyorsanız sistemeden, şarj beslemesi olmadığı varsayımı ile kabaca 4 saat size enerji sağlayabilir. (Yani güneş pili ya da rüzgar ile bir yandan şarj etmiyorsanız, 4 saat dayanır)

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön