View Single Post
Eski 23-07-2012, 17:12   #303
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Benim kabak çürüyüp öldüğü için paylaşım yapmıyorum. Üzerinde 2 adet yeni tomurcuk oluşturmuş. Onlar büyürse tekrar paylaşıma sunacağım. Çok zor gelişen yerli kabağım var. 2-3 kilo gelir.


Sn. limon_sever,

#15 mesajımı beğenmişsiniz. Teşekkürler.

Bu vesileyle, belki bu yıl geçti ama, size kabağın nasıl yetiştirileceği konusunda bir iki tavsiyede bulunayım. Sakın yanlış anlaşılmasın, sadece emeklerinizin boşa gitmemesi için.

Aşağıda anlattıklarım benim takip ettiğim yöntemi tarif ediyor.

Kabağı asla saksı, bidon vs içinde yetiştirmeye çalışmayınız. Sadece çimlendirmek için saksı veya küçük kap kullanınız. Bence buna da pek gerek yok. Çünkü kabak saçak köklü bir bitki ve yerine şaşırtma yaparken çok örselenebiliyor ve bitki strese giriyor. Bu nedenle doğrudan toprağa dikiniz.


Miktarı size kalmış olmakla beraber 5-10 kg kadar çok iyi yanmış temiz çiftlik gübresi, 5-10 litre tarım perliti ve bir o kadar tabii toprağı karıştırarak bir yatak hazırlayınız.

Bu yatağı çapı yaklaşık 50-60 cm çaplı ve çevreden yüksekliği 10 cm olan bir yığın haline getiriniz.

Bu yatağın üstüne siyah renkli naylon örtünüz ve naylonun ortasında yani tepe kısmında yaklaşık 10 cm çaplı bir delik açınız. Naylonun uçmaması için kenarlarına birkaç taş diziniz.


Bu yatağı sulayınız ve bir gün önceden ıslattığınız kabak tohumunu 3-5 cm derine gömünüz.

Bu yığının nem durumuna göre arada bir sulayınız. tohum 7-10 gün içinde çimlenecektir.

Arkadaşların foruma koyduğu fotoğrafların bazılarında kabak ekili alanın yabani otlarla kaplı olduğunu gördüm. Bu durum toprağın hem besininin hem de suyunun yabani otlar tarafından tüketilmesine sebep oluyor. Kabağı ekimden itibaren mekanik yabancı ot mücadelesi yapınız. Yani bunları sürekli olarak sökünüz. Eğer ayrık otu varsa koparmayınız, bel ile 30 cm kadar derine inerek tüm köküyle çıkarınız ve imha ediniz.

Yabani ot mücadelesini kabağınız o alanları kaplayıncaya kadar devam ettiriniz. Hatta kolayca sökülebilenler varsa kabağın dalları arasından uzanıp el ile çekerek sökünüz. Ama bunu artık ayrık otu için yapmayınız.

Kabağın gelişimine göre önce azotlu, sonra fosforlu ve meyve gelişiminde potasyumlu gübre vermek en uygunu. Ancak bu kadar ince işleme girmemek için bitki biraz büyümeye başlayınca 15-15-15 N-P-K gübresinden az az kök bölgesi etrafına serpiniz ve toprağa hafiçe karıştırınız. Bu gübreleme işini yaklaşık 15 günde bir yapınız.

En önemlisi, kabağı duvar dibine vs yakın yerlere dikmeyiniz. En bol güneş alabileceği yerlere dikiniz. Gerçi benim bu imkanım olmadığı için 4 m aralıklı 4 küçük ağaç arasına diktim. Ancak uygun yerim olsa kesinlikle açık alana dikerdim.

Başka yazacaklarım da var. Şimdilik bu kadar.

Selamlar, saygılar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön