View Single Post
Eski 20-07-2012, 18:39   #2
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,409
Acılığın genetik ve fizyolojik iki sebebi vardır. Hıyarların acılaşmasının genetik nedeni, meyvenin sap kısmında ve kabuğa yakın kısımda acılığı meydana getiren maddelerin teşekkül etmesidir. Acılığın diğer fizyolojik nedeni, bitkinin su düzeninin bozulmasıdır. Bitkinin su düzenin bozulmasının çeşitli sebepleri vardır.
a) Sulama Suyu: Çok soğuk, çok miktarda veya az miktarda verilmesi, düzensiz sulama
yapılması,
b) İklim: Yüksek sıcaklık ve düşük hava nemin olması,
c) Toprak: Fazla kuru, fazla yaş, çok soğuk, çabuk çamurlaşma yeteneğinde olması,
basılması, havasız kalması,
d) Hastalık ve Zaralılar: Köklerin zararlanması (nematod, kök borularının tıkanması,
mantari ve bakteriyel hastalıklar nedeniyle),
e) Mekanik Zararlanmalar: Çarpma, kırılma, basma, bükmenin olması,
f) Mineral Gübreler: Toprakta çok tuz teşekkül ettirilmesi, az organik materyal
verilmesidir.



Hollanda’da hıyarın genetik yapısı üzerinde yapıla ıslah çalışmalarında, hıyarların bu genetik özelliğinin değiştirilmesi ve acılaşmayan çeşitlerin ıslah edilmesi ve bu çeşitlerin yetiştiricilere sunulmasından sonra, genetik sorun ortadan kalkmıştır.

HIYAR Hasat, Standardizasyon, Piyasaya Arz, Muhafaza ve Nakliye

Sevinmeniz gereken şey, hıyarlarınızın genetiği değiştirilmemiş bir tohumdan olmasıdır..
Biz eskiden, acı hıyarların sap kısmından bir dilim keser ve kestiğimiz yere sürterdik acılığı gitsin diye..
Bembeyaz bir köpük oluşurdu..
Şimdiki salatalar genleriyle oynandığı için bu köpük oluşmuyor..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön