View Single Post
Eski 20-07-2012, 16:15   #4
memet
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Aşılanacak dalı sabitlemenin birçok yolu vardır. Çelik kullanmaktan kaçınınız, bakır, pirinç, veya alüminyum uygun olacaktır. Ben alüminyum veya bakır bonsai teli kullanmayı yeğliyorum. Ancak, raptiye, iğne, vida da kullanılabilir. 1,5 mm’lik bonsai telinden yapılma bir sabitleme köprüsünü takabilmek için açtığım iki tane 1,5 mm çapında deliği yukarıdaki resimde daire içinde görebilirsiniz

cv10.jpg

Daha sonra telin uçları deliklere yerleştirilir...

cv11.jpg

…ve dalın bir ucunu sağlamca sabitlemek için çekiçle dikkatlice çakılır. Dalın yarığın/kanalın içinde kalan kısmını sabitlemek için ikinci bir alüminyum tel aynı şekilde kullanılır. İlerleyen tarihlerde, aşının etrafındaki alan tamamen iyileştiğinde, bu tellerin görünen kısımlarını çıkacağım, fakat yara dokusunun telleri içine çekmesi bir sorun da yaratmaz.

cv12.jpg

Son olarak, aşının tamamı budama/yara macunu ile kapatılır. Daha sonra, iyileşmenin daha hızlı olmasını sağlamak amacıyla aşılanan dal mümkün olduğunca güçlü bir şekilde büyümesi için kendi haline bırakılır. Dalın girdiği taraftaki yaprakların budanmış olduğuna dikkat ediniz. Aşının daha hızlı kaynaması için, büyümeyi/gelişmeyi dalın çıktığı tarafta teşvik etmeniz gerekir (yeni dalın çıktığı taraf); bunun için, dalın girdiği tarafta kalan tüm yaprakları ve sürgünleri budayınız.

cv13.jpg


Özellikle bu ağaçta, aşılanan dalın bir sonraki senenin yaz mevsiminde ayrılabileceğini düşünüyorum.
(a) ile işaretli kısım iyileştiğinde, dalın gövdeden çıktığı noktanın en başında olmasını istediğim nokta olduğunu görebilirsiniz.
Dal kaynatma aşısında (threadgrafting) ise, aşılanan dalın, gövdeden ilk sürgün noktasına kadar olan mesafenin kısa ve ilk sürgün noktası veya yaprak çıkış noktasının (b) aşılama noktasından yeni 'dalın' çıktığı noktaya yakın olabilecek şekilde konumlandırılmasına dikkat ediniz. Bu, ileride dallandırma ve dal yapılandırma için çok faydalıdır.
“c” noktasındaki tel, dalı sağlam bir şekilde yerinde tutar; aşı kaynadığında, dalın “c” noktasındaki alt kısmından dal kesilecek ve tel çıkarılacaktır.

Yanaştırma Aşısının Ayrılması

cv14.jpg

Dal kaynatma aşılarında (threadgrafts) olduğu gibi, yanaştırma aşısında da dalın çıktığı tarafta (b) giriş kısmına göre (a) bariz bir şekilde daha kalın bir hale geldiğinde, dalın veya aşının sadece dal ile taşınan besinlerle beslenmediği, aşı noktasından da beslendiği söylenebilir.
Yine aynı şekilde dal kaynatma aşılarındaki (threadgrafts) gibi, ağaca kendi enerji akışını ayarlama fırsatı vermek ve aşılama noktasının dalı besler hale gelmesini teşvik etmek amacıyla aşılanan dalı aşı noktasının biraz uzağından keserek ayırınız.
Dalın kalan kısmını, tamamen kesilebilir ana gelene kadar birkaç hafta süresince azar azar keserek kısaltınız.

Zamanlama

Yanaştırma aşıları, teorik olarak yılın herhangi bir zamanı yapılabilir; ancak zamanlama için en iyi kararı, yapacağınız aşının özel gereksinimlerini ve risklerini göz önünde bulundurmak suretiyle verebilirsiniz.
Genelde ben daha çok, hem dalın hem de dalın çıktığı verici dal veya ağaç gövdesinin yara iyileştirme ve kapatma yeteneğinin en hızlı olduğu büyüme dönemlerini tercih ederim.
Bu dönemlerde, aşı dalını kaynatmak için açılan kanalın/yarığın kenarlarının geri kuruma (uyku döneminde bazı yaprak döken cinslerde görülebilen bir durum) yapma riski yoktur (veya çok düşüktür). Açılan yarığın kenarları geri kuruma yaptığında, aşının tutması daha uzun sürer.

Yanaştırma aşısının tutması ne kadar sürer?

Yanaştırma aşısı hakkında en çok sorulan soru ‘aşının ne kadar sürede tutacağı ve ne zaman ayrılabileceğidir”?
Bununla ilgili olarak kesin bir süre beyan edemem; bu daha çok dalın gücüne ve büyüme hızına, aşının yapıldığı döneme ve aşının uygulandığı ağacın cinsine bağlıdır.
Örneğin, büyüme döneminde aşı uygulanan çok sağlıklı/güçlü bir Ficus'ta sadece 2 ila 3 ay içinde aşı başarıyla tutar ve ayrılabilir hale gelir, öte yandan yavaş büyüyen iğneli cins bir ağaçta bu süre 3-4 yılı bulabilir.
Bununla birlikte, hızlı büyüme gösteren yaprak döken ve iğneli ağaçlarda büyüme döneminde uygulanan aşıların genelinde, aşının başarılı olması ve ayrılabilir hale gelmesi bir ila iki seneyi bulur. Tipik olarak, bu makalede resimlerini vermiş olduğum Acer yanaştırma aşıları, yaz mevsiminin ortalarında uygulandı ve gelecek yılın yaz mevsiminin sonlarına doğru hazır hale gelecektir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön