View Single Post
Eski 19-07-2012, 13:56   #1
ardabe
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Canlı yem problemi için Un kurdu üretimi

Un Kurdu Üretim teknikleri
Merhaba;

bir çok forumda birçok doğru yanlış bilgiye sahip alıntılar bulunmakta. Buna karşılık genel kesin bigiler hariciyen sizlere un kurdu üretmenin en ucuz yolunu anlatmayı istedim.

yöntemleri sıralı yazarak konuyu kısa öz, kimsenin kafasını bocalatmadan doğru adımlarla en kısa zamanda üretim döngüsünü nasıl elde edebilirizi yazmaya çalışacağım.


1- alıntılarda ve forumlarda sitelerde anlatılan bilgilerin yanlışı doğrusu,

Un kurdu kesinlikle kültürsüz üretilemez (yani belirtilen cinsteki kın kanatlı cinsi böcek bir yerden ele edilmiş olması gereklidir.)
un içerisinde, kuru maya, vb. malzeme içerisinde kendiğinden çıkan canlılar un kurdu cinsi olmayıp , güve, ve benzeri tahilla beslenen tip canlılardır. genel hal itibariyle ipeksi,kozamsı ortam hazırlayan kurt ların döngüsü kelebek türü ile sonuca varır. (un kurdunda bu tip bir döngü yoktur.)

2- un kurdu üretimi ( uzun süreli)
kültür etmin edilmeli (her zaman un kurdu denildiği için size kurt olarak gelecektir) ticari amaçlı satın alınan temin edilen bu kurtlar irili ufaklı boylarda kurt oldukları içindöngü oranlarını tuturmanız zaman alacaktır.
örnek olarak : benim kültür temininde bir paketinde bine yakın kurt ve yumurta olacağı söylenmişti. döngü esnasında karışım içerisinden taş çatlasın 100- 200 adet un kurdu çıktı.

bundan dolayı daha kültür temininde kuvvetli bir üretim için (kuvvetli derken fabrika kuracak kadar değil ) baştan kumar oynamış oluyorsunuz. sonraki aşamada ilk çıkan böceklerinizinde yumurtlama ve kalabalıklaşma aşaması 2 ayı bulmaktadır. bu da size yumurtadan da adam gibi kurt alabilmeniz için 2,5 -3 ay gibi bir süre kaybına yol açacaktır.
bu kayıpda da böcekleriniz yeni erinliğe ulaşmış yumurtlamış döngü için bir iki kaba daha aktarmış olacaksınız.

3- un kurdu üretimi (hızlı döngü sağlama)
bunun için kültür temin ederken kesinlikle ergin böcek olarak alınmalıdır. 30 adet böcek bile size hızlı göndüyü ve üretime başlamanıza yerdımcı olacaktır. her dişi böcek sıcaklık etkeni dahil olmak üzere 40-50 yumurta ilk turda bırakacaktır. ve bu süreklilik ölene kadar devam edecektir.

böceklerin bulunduğu kabı haftada bir kontrol ediniz. (plastik yarı şeffaf bir tip olursa) kabın altına baktığınızda minik kurt gördüğünüzde tek yapmanız gereken böceklerinizi incilkt meden ikinci bir yataklık hazırlanmış yere almak, sonra ayni durumu 3 bir kaba devam ettirisiniz.

ortalama 1,5 ay içerisinde 3 ayrı batım kültürünüz olacaktır.

4- beslenme
böcekleriniz için havuç,patates, mağrul, yeterlidir. ayrıca un türevli yatak, patatesleri takip ederek eğer küflenme olmuyorsa ortamlarından çıkarmanıza gerek yoktur. ama küflenme varsa kesinlikle dışarı çıkarın. kültürünüzün çökmesini kimse istemez.

bebelag, multivitamin, kimyevi ilaç takviyesi kesinlike tavsiyem değildir. işin doğallığını bozmaya gerek yoktur.


sonuç : bu un kurtlarını bir çok evcil hayvan besleyicilerinin kullandığı ama bir çok evcil hayvan severinde çoğu zaman bulamadığı bir canlı olmasına karşın ticari amaç ile üretim yapanlar tarafından siz ne kadar üretmek için istiyorum desenizde onlar size kurt gönderecek ama böceğini istiyorum dediğinizde de böceğe gerek yok demeleride çok normaldir.

un kurdu öyle çok abartılı bir masrafı olmayan bir canlıdır. böceklerinizle tektek ilgilenmenize gerek yoktur. kendi kendilerine gerekenleri yapıyorlar. sizin tek yapnamız gereken belirli sürelerde onları sınıflandırmak ve yer değiştirmek bir iki patates ile ödüllendirmek. sonra bırakdığınız o patateslerin havuçların altında vıngır vıngır oynaşan kurtları görünce orasıda sizin mutluluğunuz oluyor. bu yukarıda yazılanlar kendi tecrübelerimdir. bu tecrübeler sayesinde 3 hobici arkadaşımada normal bir maaliyetle üretim yapmalarını sağladım.

bir hobici olarak bu konuyla uğraşmak isteyenlere elimden geldiğince yardımcı olurum. Ayrıca konu ile ilgili olarak sorularınızıda merakla beklemekeyim.

saygılarımla

ardabe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön