Araçlar

Bookmark and Share




Informal Upright stil nasıl verilir?

Yaprak döken ( Deciduous) ağaçların bonsailerine "tam düz olmayan" (Informal Upright) şekli vermek

Diğer yazılarımızdan da bilindiği üzere kalın gövdeli bir bonsai yetiştirilmek isteniyorsa öncelikle ağacın yerde veya saksıda serbestçe gelişmesine izin verilmelidir.

Birkaç yıl ağacın gövdesinin kalınlaşması beklendikten sonra gövdede bir incelme olmayacak ve ağaç estetikten yoksun bir görüntü alacaktır.

Bu tür ağaçları sivrileştirerek görüntülerine hareket kazandırmanın birkaç yolu vardır. Bu makalede genelde Japonların yetiştirme alanlarında rastlanan ve myogi ya da tam düz olmayan gövde şeklinin verilmesini sağlayan metodu inceleyeceğiz. İncelenecek yöntem doğadan veya bir fidancıdan alınmış, boyu bonsaiye uymayacak kadar uzun olan ağaçların boyunu kısaltmak amacıyla uygulanabilir.

Umarım makale okuyuculara ağaçlarına sivrilik veya hareket kazandırmalarında ya da dal sayısını arttırmalarında yardımcı olur.

Bu yöntem sadece yapaklı ağaçlar için tasarlanmış olsa da bazı prensipleri kozalaklı türler için de geçerlidir.




Resim 1'de gelişmeye devam eden bir ağacın alt tarafını göstermektedir. Gövdenin kalınlığı kullanım için uygun ama yine de daha fazla sivri ve hareketli bir görüntünün verilmesi lazım.

Bonsaide ideal olanı, ağacın, gövde çapının 6 katı uzunluğunda olmasıdır. Bu ağacın çapı 3"(3inç), öyleyse ideal uzunluğu da 18 inç olmalı. Eğer daha uzun bir bonsai isteniyorsa, bu yöntemi uygulamadan önce ağacın bir süre daha gelişmesine izin verilmelidir. Gövde bir kez kesildiği zaman yukarısında kalan bölüm gelişip gövdenin kalınlığına ulaşmasına kadar çok yavaş şekilde kalınlaşabilir. (Biraz karışık oldu ama şu denmek isteniyor: Ağacı bir kez kestiniz mi onun ortalama yüksekliğini de tayin etmiş olursunuz, dolayısıyla kesmeden önce nasıl bir ağaç istediğinizi iyi hesaplayın. Ağacı niye kesmemiz gerektiğini aşağıda detaylı olarak anlatacağız zaten)

Sonuçta bu ağacın bitmiş halinin 18 inç olmasını istiyoruz. Ağaçtaki ilk dalın da ağacın yüksekliğinin 3'te 1'inden çıkması gerektiğine göre, ilk dal ağacın ilk 6 inç'inden sonra çıkmalıdır.




Resim 2: Kış sonu / Bahar başı Gövde keskin bir bıçak vb. ile düz şekilde 12 inç yükseklikten kesilir. Yani bittiğinde planladığımız yüksekliğin (18inç) 3'te 2'si yüksekliğinden. Eğer ağacın alt kısımlarında daha fazla bir hareket kazandırılmak isteniyorsa ağacın 3'te 1 yüksekliğinden de (örnek ağaçta 6inç) kesilebilir.

Düz kesim ağaçta nem kaybını azaltır ve potansiyel bir ölümü engeller. Bu yüzden yeni bir sürgün verene ve bunlardan birisi yeni 'lider' olarak seçilene kadar çapraz bir kesi yapılması (bazıları önerse de) tavsiye edilmez. Bütün kesilerde olduğu gibi orası kesim macunu ile kapatılmalıdır.




Resim 3 : Sonbahar Ağaç yapraklarını dökmüş ve serbestçe yetişmeye bırakıldığı bir sezonun etkilerini taşımaktadır artık. Bu ağır kesim, ağacın her yerinden kuvvetli bir tomurcuklanmayı da beraberinde getirmiştir.




Resim 4 : Sonbahar veya Bahar (Ben bu çalışmayı yapraklı ağaçlarda yaprak dökümünden hemen sonra yapmayı tercih ederim ancak bu işlem tomurcuklar patlamadan önce Bahar mevsiminde de yapılabilir)

A'daki sürgün gövdenin yeni devamı olarak seçilmiştir. Bu yüzden budanmaz ve kısa sürede kalınlaşması sağlanır ki bu gövdenin kesilmesinden sonra oluşan yara izinin kapanmasına da yardım edecektir. Gövdedeki kesi şekli istenirse şimdi çapraz şekle kavuşturulabilir ya da bahar ortasında kesilerek daha hızlı iyileşmesi sağlanabilir.

B'deki sürgün ağaçtaki ilk dal olacaktır. Tamamen kesilmeyen diğer dallar gibi bu dal da son 1 veya 2 yaprak düğümüne kadar budanır. Bu budama işlemi dalda sivrileşmenin başlamasını ve ona doğal hareketin verilmesini sağlar. Ayrıca gelecek baharda oluşacak tomurcuklanmayı da fazlalaştırır.

C'deki sürgün ağaçtaki ikinci dal olacak ve gövdenin sola doğru yaptığı eğrinin dış tarafında kalacaktır. Onun gelişimi de gövdedeki kesik yarasının iyileşmesine yardım edecektir. Planlanan bitmiş uzunluğun üçte biri kadar kesilen gövdede ise C ilk dal olarak kullanılıp B kesilebilir. (Ne demek istediğini ben de çözemedim. Ama boşverin bunlar tali konular)

Gelişmenin her aşamasında uzamasına izin vereceğiniz sürgünleri seçerken kısa yaprak düğümü (internode) olanları tercih edin. Dallar bu düğüm (node) noktalarından ortaya çıkacaktır, daha yakın düğümler gelecekteki dal yapılanmasının oluşturulmasını da kolaylaştırır.




Resim 5 : Sonbahar Serbestçe geçen bir veya iki gelişme sezonundan sonra ağaç artık birçok yeni sürgün üretmiştir. Gövdenin yeni lideri (A olarak önceden belirttiğimiz dal) diğerlerinden daha önce kalınlaşmaya başlamış ve yukarı doğru sivri bir görünüm almıştır. Ayrıca kendi üzerinden, gövdenin yönünü değiştirmemize yarayabilecek bir çok yeni sürgün de vermiştir.



Resim 6 : Sonbahar veya Bahar 1 ve 2. dallar (B ve C) tekrar iyice budanır, üzerlerinde yeni yetişen sadece bir veya iki yaprak düğümü bırakılır.

A dalından üretilen gövdenin devamı da üzerindeki alttan ilk iki dal bırakılarak kesilir. Bu kesim ağacın yönünü tekrar sağa doğru çevirir ve ikinci bir güçlü sivrileşme sağlanmış olur.




Resim 7 : Sonbahar Gelişme devam eder ve üzerinden de bir veya iki dönem geçmiştir. Ağacın 3. kesiti de artık kendi üzerinde alt dalları vardır.

İlk dallar da (B ve C) 3 aşamalı bir inceliğe sahiptir ve bunların ikinci dalları da belirgin şekilde kalınlaşmıştır.

Ağacın sivrileşme hareketini arttırma için istenirse birkaç yıllığına bir alana dikilebileceği gibi bonsai saksısına alınıp ağacın iyice dış tarafında kalan ince dalların geliştirilmesine başlanabilir.

Şunu aklınızdan çıkarmayın; bu anlatılan aşamaların arasındaki süre ne kadar uzun olursa ağacın sivri görüntüsü de o kadar belirgin olacaktır. Bir yıl boyunca gövdenin yeni lideri olması için seçilen dallar daha hafif ama daha doğal bir sivri görüntü oluşturacaktır. (Bu görüntü bazen 'uzaktan görünüş' olarak bilinir. Sert bir biçimde sivrileştirilmiş bonsailerin ise 'yakından görünüş'e sahip oldukları söylenir.)

Aynı sezon içerisinde çıkmış bir dalın geriye doğru budanmasını (back chopping) o sezon içinde yaparak süreci hızlandırmaya çalışmayın. Aynı sezon içinde yapılan budama neticesinde ortaya çıkan sürgünler ana dalla aynı kalınlığa sahip olacaklardır.



Kaynak: http://bonsai4me.com/AdvTech/ATdevelopingtrunksforbonsai.htm

Çevirenin Notu: Bazı botanik terimlerini sözlüklerde bulmak zor olduğundan onlara kendim anlamlar yüklemek zorunda kaldım. Bu kelimelerin gerçek veya daha uygun çevirilerini bilen arkadaşlar yardımcı olabilir.

Örneğin, 'Informal Upright' yarı düz diye mi, tam düz olmayan diye mi nasıl çevrilebilir önerilerinizi bekliyorum.

Çeviri: Erkan Aktaşgül

13-10-2005
Eski 01-12-2010, 21:23  
cabir
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2010
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 4
eyvallah.aklına emeğine sağlık

cabir Çevrimdışı Kurallara Aykırı Mesajı Bildir IP  
Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024