Araçlar

Bookmark and Share




Akasya Ailesi (Acacia sp.)

Akasyalar üzerinde dikenleri olan sıcak hava ağaçlarıdır. Kışın oda içinde bekletilmesi gerekir ancak bazı türleri kış soğuklarını da severler.

Akasyalara bazen Altın mimoza'lar dendiği de olur. Akasyalar bazen tohumlarını verdikten sonra tohumlardan çiçek de açabilirler ama, bonsai olarak yetiştirilirken çiçek açması daha da güçleşir.



Işık:Akasyalar ışığı çok ama çok severler. O yüzden kış aylarında havalar elverdiği sürece ve diğer mevsimlerde güneşe koyun.

Isı:Akasyalar üzerinde dikenleri olan sıcak hava ağaçlarıdır. Kışın oda içinde bekletilmesi gerekir ancak bazı türleri kış soğuklarını da severler.

Sulama:
Sulama yapmadan önce toprağın kuruduğundan iyice emin olun. Günlük olarak da spreyleme yapılabilir.

Gübreleme:Büyüme sürecinde her 15-20 günde bir yapılabilir. Standart Bonsai gübresi kullanın (N-P-K 10-10-10 veya benzeri), çiçek açmasını istiyorsanız düşük nitrojenli gübre de kullanabilirsiniz.

Saksı Değiştirme:Ağacın yaşına ve dinçliğine göre her 2-3 yılda bir saksı değiştirilebilir. Düşük organik oranlı ve su geçirgenliği yüksek toprak kullanın. Saksı değiştirme sırasında kök uçlarını budayın ve saksı değiştirmeyi sıcak havalar başlarken yapın.

Form Verme:
İlkbahar'dan sonbahara tel ile şekil verilebilir. Tel ile şekil verirken dikkat edin, dalları çok narin olduğu için zarar verebilirsiniz (aynı zamanda dikenler size de zarar verebilir) Akasyalar yukarı doğru çok çabuk uzayabilir ve dallanabilir ve bu bazen alt dalların ölmesine yol açabilir.bu yüzden de uç dalların budanması sıkça ve sürekli yapılmalı akasyaların yaprakları bitişik olduğundan yaprak budaması boşuna olacaktır.

Üreme:Tohumlar veya budamalar ile. Budamalar ilkbahar veya yaz aylarında yapılmalı ve kök geliştirici hormon içerisine yerleştirilmeli. Akasyalar tohumdan daha iyi yetişebildiği için tohumdan yetiştirmek daha kolay gibi görünmekte. Tohumların her ne kadar kalın kabukları olsa da özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Tohumların diplerini bir kesici ile kesip ılık suda iki gün boyunca bekletin daha sonra da ekin.

Zararlılar:
Sinekler, sülükler, keneler ve benzerleri ayrıca kalın kabuklu diğer böcekler.


Kaan Çolak
15-07-2005
Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024