Araçlar

Bookmark and Share




Arbronotlar

"Ormanın ortasındaki büyük çınar ağacı sizi toprak ve gökyüzü arasında taşır. Uçsuz bucaksız yeşillikler içinde daldan dala geçerken yeni heyecanlar yaşanır."

Çocukların en sevdiği spor dallarından biri olan "ağaca tırmanma", şimdi ciddi bir doğa uğraşı olarak karşımızda:

Kendilerine "arbronot" adını veren "deli"kanlılar ağaçtan ağaca seyahat ederek, günlerce yere hiç inmeden bir orman boyunca gidiyorlar. Bu seyahati, apayrı bir evrende dolaşmak gibi gördüklerinden, astronotlardan ilham alarak kendilerine "arbronot" demişler. Fransa'da ortaya çıkan bu akım son günlerde iyice yaygınlık kazanmaya başlamış. Ağaç dallarında uyuyup, daldan dala geçiyorlar, orada yemek yiyorlar.(Tuvalet sorununu nasıl hallediyorlar diye lütfen sormayın:) Cevabı yine bu yazının içinde)



Italo Calvino'nun "Ağaca Tüneyen Baron" kitabını kendilerine ilham kaynağı olarak seçen bu gençler, seyahatlerine katılanlara çevre bilinci de aşılamaya gayret ediyorlar. Mesela tırmandıkları ağaçlara zarar vermemek için çivi vs. gibi delici, kesici aletler kullanmıyorlar.

Amaçlarını şu maddelerde açıklamışlar:

*Doğayla doğrudan temas sağlayan bir aktivite yapmak,
*Macera ruhunu herkese aşılamak,
*Tırmanma sporunu daha duyarlı bir şekilde yapmak,
*Orman içinde uygulanabilecek çeşitli aktiviteler geliştirmek,
*"Kocaman Adam" olmuşları yeniden ağaca çıkarmak,
*Ağaca saygı göstererek çevreye duyarlı hale gelmek,
*Yeniden hayal kurmayı teşvik etmek ve ormanı düş gücünün gelişmesinde yardımcı olarak görmek,

Kısaca: Ağaçları ve ormanı; yeni bir macera, spor, kültür, eğitim ve dayanışma alanı olarak yeniden tanımlamak.

Arbronotların kendilerine özgü bir terminolojileri de var:

Arbronot: "Büyük Yeşillik"in göçmen astronotu
Ağaç Çekimi: Arbronotun yerçekiminin ağırlığından kurtulması
Büyük Yeşil: Ağaçlık alanların genel adı
Ağaç Rehberi: Büyük Yeşilliklerin yol göstericisi
Gezegen: Arbronotların sabit üssü (Pas de Calais, Paris Bölgesi ve Doğu Pireneler)
Sputnik, Örümcek, Şempanze: Ağaçtan ağaca geçiş teknikleri
Maymun Köprüsü: İki ağaç arasına gerili ipten köprü
Ağaca Tüneyen Baron: Ağaç tırmanıcılarının amblem figürü

7'den 77'ye her yaştan, herkese açık aktivitelerine bireysel olarak katılınabildiği gibi çeşitli organizasyonları ya da grupları da kabul ediyorlar. Ağaçlar ve arbronotluk hakkında seminerler de düzenleyen topluluk şehirlerdeki ağaçları da es geçmiyor ve şehir ağaçları çevresinde müzisyenler ve yazarlarla çeşitli tırmanma aktiviteleri de düzenliyor.

Arbonotluğun Kuralları:

Ağaç Çekimi Kanunu:
"Ağaç-konak"larda ağırlığınız yoktur." İp bağlama teknikleriyle kuş kadar hafif, örümcek kadar becerikli, şempanze kadar kıvrak olabilirsiniz.

Göçebelik Kanunu:
Arbronotlar, seyyah ruhlu, göçebe insanlardır ve geçtikleri yerlerde iz bırakmazlar.Ne kamp aletleri, ne geride bırakılan atıklar; kimse oradan bir arbronotun geçtiğini anlamamalıdır.

Ağaca Saygı Kanunu: "Bir adımın binlerce kez aynı dala konulması ağaca acı verir." Bu yüzden arbronotlar daima farklı parkurlar belirler, aynı noktadan birçok kişi geçmez.

Keşif Kanunu:
Arbronotlar "Büyük Yeşillik"ten baktıklarında, dünyalıların takip ettiği keçi yollarından başka birçok yeni yollar keşfeder.

Doğaya Saygı Kanunu: "Bir çiçek ya da ağaç fidesi, bir böcek ya da kuş yuvası; arbronot benzeri doğa güzelliklerinin yanından geçerken onlara saygı ile yaklaşır ve sessiz bir misafir gibi içinde bulunduğu ortamın kurallarına uyar."

Arbronotların kaptan pilotu Benoît Gonthier'le yapılmış bir söyleşiyle, arbronotluk müessesesine biraz daha yakından bakalım:

- Kuruluşunuzun adı "arbronotlar" bu kelimeyi siz mi icad ettiniz?
Aslında biz "Ormanların Kuzenleri" ismini seçmiştik, daha sonra ağaçlarla bu kadar sıkı fıkı olduğumuzu gören insanlar bize bu ismi taktılar. Hem arbronot ismi daha açıklayıcı. Bir arbronot kozmonot gibidir. Evrende dolaşır. Ağaçtan ağaca geçer. Tüm bunların ardında seyahat etme düşüncesi var aslında. Buradan yola çıkarak yepyeni terimler üretilebilir. Mesela ağacın çekim gücü, yerçekimi gibi bir şey.

- Arbronotlar ara sıra da olsa yeryüzüne inip amaçlarını savunmak için harekete geçiyorlar mı acaba? Öncelikle biz bu işi zevk için yapıyoruz. Öyle keskin çizgilerle belirlenmiş bir ideolojimiz yok. Kuruluşumuz bir yıldır faaliyette ve 40 kadar üyesi var. Doğa aşkıyla bir araya gelmiş bir arkadaş grubu da diyebiliriz. Amacımız, sıra dışı aktivitelerle, insanları etraflarındaki yeşil doğaya karşı biraz daha duyarlı kılabilmek. Bazen şehirlerdeki ağaçlara tırmanıyoruz ve aşağıda bizi izleyen insanlar başlarının üstünde de bir dünya olduğunun farkına varıyor. Mesela bazı insanlar, sonbaharda yapraklarını toplamaya üşendikleri için bahçelerindeki ağaçların dallarını budamıyor. Ağaç boyuna uzayınca yaprakları ve dalları olmuyor. Oysa o yapraklar bize gölge yapıyor. Dallar kollarını açıp bizi çağırıyor! Onlara bunun doğru olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.

- Bu fikir aklınıza nereden geldi? Bütün çocuklar gibi, ben de çocukken ağaca çıkmaya bayılırdım. Büyüdükten sonra da tırmanmaya devam ettim. Sonra araya okul girdi. Tırmanma kursları aldım. Kuzenimle birlikte bu derneği kurduk. Bir ay önce işimi bıraktım, tüm vaktimi benimle aynı tutkuyu paylaşanlar için harcıyorum şimdi.

- İnsanları buna nasıl ikna ediyorsunuz? Yani hayatın yerden 30 metre yüksekte de yaşanabileceği konusunda?
Aslında oldukça basit. Önce bu ağaca tırmanmanın zevkini yeniden hissetmeleri için kısa süreli kurslar düzenliyoruz. Tabii ki hiçbiri yeryüzündeki konfora sahip olamıyor. Tuvalet ve duşlar ağaç dallarına asılı mesela. Düşünsenize boşlukta asılı bir kabinde duş almak, hele bir de hafiften rüzgar esiyorsa ne büyük zevk… Katılımcıları günlük ya da gecelemeli turlara götürüyoruz. Yaklaşık 20 saat ağaç üstünde geçiyor. Ama tek bir çivi çakmıyoruz. Hamaktan daha konforlu yataklarımızda uyuyup "Büyük Yeşillik" dediğimiz bambaşka bir evrende uyanıyoruz. Bir de ağaç üstünde yıldızlara daha yakın oluyoruz.

Merkezleri Fransa'nın Lille şehrinde bulunan arbronotların önümüzdeki yaz sezonu için hazırladıkları gezi programını ve tarihlerini kısa bir İngilizce versiyonu da bulunan web sitesinden öğrenebilirsiniz. İyi uçuşlar !

Kaynak: http://www.istegenc.com.tr
31-05-2005
Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024