Araçlar

Bookmark and Share




Gerçeği 7 yılda, maketi 15 yılda bitti

İstanbul'un en önemli simgelerinden birisi olan Sultanahmet'in yapımında binlerce işçi çalışmış ve cami 7 yılda bitmiş.

Mimari özellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Sultanahmet'in ahşaptan maketini yapan Mürsel Koca ise çalışmasının 15 yılda ancak yüzde 95'ini bitirebildi. Bir araba fabrikasından, tornacılıktan emekli olan Koca, çocukluğundan beri mimariye ve sanata ilgisi olduğunu söylüyor.

İmkansızlıktan okuyamamış ama sık sık müzelere ve sanat galerilerine gidermiş. Özellikle de mimari yapısını çok beğendiği Sultanahmet Camisi'ne gider, camiyi incelermiş. Bu ziyaretleri sırasında bir gün avluda Sultanahmet'in suluboya resmini yapan bir turisti görünce; ahşaptan minyatür evler yapan babasından esinlemiş olmalı ki hayranı olduğu Sultanahmet'in ahşap maketini yapmaya karar vermiş.

Sultanahmet'in farklı açılardan çekilmiş yüzlerce fotoğrafını toplamış. İş çıkışları soluğu camide almış. Karış karış camiyi incelemiş. Bir mimar gibi çizimler yapmış. Çivi ve yapıştırıcı kullanmadan geçirme sistemiyle parçaları birbirine birleştirmeyi düşünmüş. Her parçayı diğeri ile uyumlu olacak şekilde tasarlamış.
Ahşap oymacılığına en uygun ağaç olan şimşir ve gürgen kullanmış. Oyma işleminde kullanmak için bütün aletleri kendisi tasarlamış ve yapmış. Koca'nın 15 yılı bu maketle geçmiş. Ne çocuklarıyla ne de eşiyle ilgilenebilmiş. Sabahlara kadar maketi yapmış sonra da işe gitmiş. İzinlerini hep maketi yapmakla geçirmiş ve bitirinceye kadar kendisini hayattan tecrit etmiş. "Oğlum makete başladığımda 3 yaşındaydı, şimdi 18 yaşında." diyor. Eşi ise, kocasının maketi çocuklarından ayırmadığını söylüyor.

Vatandaş Mürsel'in hobisiyle imtihanı
Koca'nın, çalışmalarının yedinci yılında maketini ve planlarını Prof. Dr. Cengiz Eruzun incelemiş ve hatalarına dair bir rapor hazırlamış. Maketi bilimsel onaylı yani. Hatta Mimar Sinan Üniversitesi'nde öğrencilere hocalarının isteğiyle ders olarak göstermiş ve hakkında bilgi vermiş. 46 yaşındaki Koca, camisini sergilemesi için birçok belediyeye, sanat galerisine ve hatta Diyanet'e bile başvurmuş. Ama kapılar hep suratına kapatılmış. "Vatandaş Mürsel olmak bir kusur mu?" diye soran Koca, bir titri ve parası olmadığı için sanattan ve mimariden anlamayacağını düşünenler tarafından dışlandığını ve bunun onu üzdüğünü anlatıyor.

Tarihi bir binadaki odasında ziyaret ettiği ve çalışmasından bahsettiği yetkilinin tavrı ile ilgili şunları söylüyor: "Osmanlı'nın en muhteşem yapılarının birisinde, taş oymacılığının en nadide örneklerinin sergilendiği bir odada çalışıyor; ama benimle dalga geçiyor; 'Senin başka işin yok mu?' diye. Bu benim hobim ve yeteneğim.

Ahşap oymacılığı yok olmak üzere. Osmanlı'da bu bir sanattı. Bir de 'Halk sanattan anlamıyor, kültürsüz.' diyorlar.

Kendi çabalarıyla bir şeyler yapanla bu şekilde dalga geçilirse halk sanatla neden ilgilensin? O odada sanatın içinde oturuyor; ama sanattan anlamıyor. Osmanlı zamanında yapılanlara bakın. Şimdi İstanbul'daki binalara bakın. İçinde oturduğumuz binalar ve mahalleler beni rahatsız ediyor." Tek isteği ise 15 yıl emek verdiği maketini sergilemek. Fotoğraf çekimi için gittiğimiz Sultanahmet Meydanı'nda, maketi görüntülemek için birbiriyle yarışan yerli ve yabancı turistleri görünce, Koca'nın bu isteğinin yerinde olduğunu düşünüyoruz.

GÜLİZAR BAKİ

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=180099&bl=turkuaz
09-06-2005
Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024